Štítky: | Doprava | elektrokoloběžky |

Elektrokoloběžky už si v Hradci můžete půjčit. Město zpřísnilo pravidla používání

Sdílené elektroběžky už jsou v Hradci k dispozici.
Sdílené elektroběžky už jsou v Hradci k dispozici. | autor: hradeckralove.cz

V hradeckých ulicích už opět můžete vídat elektrokoloběžky. Ve městě fungovaly už dříve, ale před časem zmizely. Nyní hradečtí zastupitelé schválili dohody o pravidlech provozu sdílených elektrokoloběžek se společnostmi Lime Network a TO-MI electro CZ. Každá z nich bude mít v Hradci nejvýše na 100 koloběžek. Dohoda dále řeší například omezení rychlosti koloběžek na maximálně 20 km/h nebo stanovení zón se zákazem vjezdu. Informaci přinášejí Salonky HK.

Dříve se v Hradci jezdilo na elektrokoloběžkách firmy Lime a Bolt. A začaly problémy s tím, že lidé nechávají koloběžky, kde nemají, a nedodržují pravidla provozu. Když město novelou vyhlášky o místních poplatcích zakotvilo pro elektrokoloběžky parkovací poplatek tři koruny denně za každý zabraný metr čtvereční, provozovatelé koloběžek z města odešli.

Nyní projevili o provozování elektrokoloběžek zájem firmy Lime a TO-MI electro CZ a radnice s nimi začala jednat o dohodě na pravidlech provozu. "Dohoda určuje přísné parametry fungování elektrokoloběžek, a to především v souladu s vyhláškou o místních poplatcích," uvedla primátorka Pavlína Springerová s tím, že provozovatelé s placením poplatku souhlasí.

Podle opozičního zastupitele Pavla Marka (ANO) bude obtížné vynutit zákaz vjezdu koloběžek do zón se zákazem. "Kvituju omezení počtu na 100 koloběžek od jedné firmy. Nedá se ovšem kvitovat to, že jste podlehli provozovatelům, povolili stanoviště na Velkém náměstí a ježdění v historickém centru. Vadí mi, že jeden z těch dvou provozovatelů je právě ten, který tady byl v minulosti zodpovědný za téměř veškeré problémy, které se tady vyskytly. Vedení města je tak zcela zodpovědné za ty problémy, které tady s elektrokoloběžkami budou. Je to špatně připravené," řekl Marek.

Zákazové zóny:

Jiráskovy sady
Žižkovy sady Sukovy sady všechny hradecké hřbitovy podchod Karla IV. ochozy na Benešově třídě náplavka u Labe

Zóny s omezením maximální rychlosti:

historické centrum městské památkové rezervace
pěší zóny (Riegrovo nám., SK Neumanna, Dukelská, Čelakovského, Masarykovo nám., Švehlova)
Šimkovy sady
ulice V Lipkách
stezka mezi ulicí Baarova a městským okruhem
stezky na pravém břehu Labe v úseku Labský most – most u soutoku
podchodu u soutoku včetně mostu a úseku stezek u zastávek MHD u fakultní nemocnice
oblast před Gočárovými školami
prostor u Zimního stadionu k Fortně
lávce přes Orlici a úsek kolem UHK
prostor před OC Futurum
podjezd pod železničním mostem na Plácky
nová lávka u Aldisu

Náměstek primátorky pro rozvoj města Lukáš Řádek (TOP 09) kritiku opozice odmítl. Podle něj jde o racionální způsob regulace, která je ve prospěch města. "Je to reakce na potřebu regulace existujícího segmentu městské mobility. Tento způsob dopravy nejde zakázat, lze ho pouze regulovat," řekl zastupitelům Řádek.

Dohodu nakonec podpořilo 20 přítomných zastupitelů. Kromě 19 zástupců koalice z HDK+TOP 09, ODS, Pirátů, Změny pro Hradec a Zelených a tří nezařazených zastupitelů hlasovala pro dohodu také Irena Němcová z opozičního SPD. Dohodu naopak nepodpořil kromě zástupců opozice z hnutí ANO, Rozvíjíme Hradec a SPD také Pavel Vacek z koaličních Pirátů.

Podle dohody může mít jedna firma v nejvýše 100 koloběžek, přičemž limit pro celé město je 300 koloběžek. Parkovací stanoviště koloběžek budou shodná se stanovišti pro sdílená kola, která ve městě s dotací od radnice provozuje firma nextbike Czech Republic. Sdílené koloběžky dotaci města mít nebudou.

Maximální rychlost koloběžek bude podle dohody snížena na 20 kilometrů v hodině z předchozích 25 km/h. V 15 vybraných zónách bude rychlost snížena na 15 km/h, půjde například o pěší zóny, Šimkovy sady či historické centrum. Do sedmi zón budou mít koloběžky zákaz vjezdu, a to do Jiráskových, Žižkových a Sukových sadů, do podchodu pod třídou Karla IV., na náplavku u Labe, na ochozy na Benešově třídě a na všechny hřbitovy.

Dohoda řeší i odstraňování koloběžek z míst, kde nebudou mít povolené parkování. Pokud je provozovatelé ve stanovených lhůtách nepřeparkují, bude odstraněno město odvozem do svého areálu na letišti. Koloběžku pak provozovateli vrátí po uhrazení nákladů na odvoz ve výši 260 korun a po zaplacení poplatku za skladování koloběžky. V pracovní dny od 08:00 do 18:00 bude mít firma na přeparkování koloběžky čtyři hodiny, v další době osm hodin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní podnik vypnul starý e-shop, je nutné se zaregistrovat znovu

Lidé, kteří ve vozech městské hromadné dopravy v Hradci Králové využívají časovou jízdenku, se musí zaregistrovat na novém e-shopu. Starý online obchod hradecký dopravní podnik k pondělí 17. června vypnul, původní odkaz na nákup jízdenek již nefunguje. Díky změně by se měla…
Čtěte více

Do Hradce už se valí fanoušci na Rock for People

Dnes v Hradci Králové začíná čtyřdenní hudební festival Rock for People a minimálně řidiči na hradeckých silnicích už nájezdy desítek tisíc fanoušků pociťují. Na silnicích se tvoří kolony.  Pořadatelé očekávají příjezd hudebních fanoušků z Česka i ze zahraničí. Policie…
Čtěte více

S dopravou ve městě zamává další uzavírka

Teplejší počasí s sebou nese kromě jiného i čilejší pracovní ruch na komunikacích. Stejně je tomu i v Hradci Králové, kde se už především řidiči potýkají s několika uzávěrkami či omezeními. Na několik let zbrzdí provoz rekonstrukce křižovatky Mileta, v řádech týdnů bude trvat…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme