Elektrokoloběžky definitivně mizí z Hradce. Není o ně zájem

Sdílené elektrokoloběžky v Hradci neuspěly.
Sdílené elektrokoloběžky v Hradci neuspěly. | autor: MMHK

Sdílené elektrokoloběžky, které se v Hradci Králové pokoušely usadit, už podruhé neuspěly. V prvním případě provozovatele odradila nová vyhláška týkající se zpoplatněného užívání veřejného prostranství, nyní stojí za jejich odchodem především klesající zájem Hradečanů o tuto službu. Město se s provozovatelem, společností TO-MI electro, domluvilo na ukončení dohody o pravidlech provozu. Koloběžky tak z Hradce kompletně zmizely.

Elektrokoloběžky se do Hradce Králové vrátily po necelých třech letech. V roce 2021 město upravilo vyhlášku o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, která stanovila poplatek pro stanoviště sdílených dopravních prostředků na tři koruny za metr čtvereční za den. Předchozí provozovatelé, se kterými se město chystalo podepsat memorandum o spolupráci, nakonec ze svého záměru ustoupili.

Letos společnost TO-MI electro s městem podepsala dohodu o pravidlech provozu a elektrokoloběžky byly na jaře opět součástí hradeckých ulic. „Zkusili jsme to, ale bohužel se celá věc nepotkala s našimi původními plány a představami. Chtěli jsme ulehčit dopravě a dát prostor koloběžkám jako jednomu z udržitelnějších způsobů pohybu po městě. S provozovatelem jsme vyjednali přísná pravidla, která měla zaručit, že budou koloběžky provozovány odpovědně a nebudou překážet běžnému provozu. Po několika měsících jsme však došli k závěru, že spolupráce nesplňuje očekávání jak města, tak i uživatelů, kteří tento dopravní prostředek postupně přestávali využívat,“ říká náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Po vzájemné dohodě se město s provozovatelem dohodlo na ukončení spolupráce.

U Hradečanů jasně zvítězilo využívání sdílených jízdních kol. „Po městě je nyní rozmístěno 250 kol společnosti nextbike v novém městském vizuálu. Uživatelé je najdou na určených parkovištích na frekventovaných místech. Zhruba šedesát těchto stanovišť je na pozemcích města, dalších pár desítek na soukromých pozemcích, jako jsou například obchodní centra,“ popisuje náměstek Řádek. Radnice provoz podporuje částkou přibližně 300 tisíc korun měsíčně, přičemž konečná výše podpory závisí na počtu výpůjček. Díky tomu mohou lidé mechanická sdílená kola využívat každých prvních patnáct minut jízdy zdarma. Koncem srpna se k těmto kolům přidala také elektrokola, kterých je po Hradci na tři desítky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Sdílená kola budou po Hradci jezdit v barvách města. Zatím jde o unikát

Hradec Králové bude mít jako první město v Česku ikonická sdílená jízdní kola. Ta stávající provozuje společnost Nextbike a cyklisté mají možnost je díky městské dotaci využívat vždy na prvních patnáct minut zdarma. Už ke konci prázdnin se tato kola převlečou do městského…
Čtěte více

Sdílená kola se v Hradci těší oblibě, město bude provoz podporovat i nadále

Cyklisté budou oblíbená sdílená kola v Hradci Králové využívat i v dalších letech. Jejich provozovatelem bude nadále společnost Nextbike, která i letos vyhrála výběrové řízení. Kromě mechanických jízdních kol budou nově v nabídce také elektrokola. Stejně jako doposud bude provoz…
Čtěte více

Elektrokoloběžky už si v Hradci můžete půjčit. Město zpřísnilo pravidla používání

V hradeckých ulicích už opět můžete vídat elektrokoloběžky. Ve městě fungovaly už dříve, ale před časem zmizely. Nyní hradečtí zastupitelé schválili dohody o pravidlech provozu sdílených elektrokoloběžek se společnostmi Lime Network a TO-MI electro CZ. Každá z nich bude mít v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme