Elektrárna Opatovice zatím neví, jak od nového roku zatopí

Na konci června ujistila Elektrárna Opatovice (EOP) veřejnost, že dodávky uhlí pro produkci tepla a teplé vody nejen pro Hradec Králové jsou zajištěny. Tak totiž znělo předběžné opatření soudu, které nařizuje znesvářeným stranám - elektrárně a uhelné společnosti Czech Coal - spolupracovat. Czech Coal tedy musí do konce roku 2012 elektrárně dodávat potřebné množství uhlí. Hradeckým se tedy mohlo ulevit, ale jen do konce tohoto roku.

Předběžné opatření soudu, které nařizuje uhelné společnosti Czech Coal dodávat uhlí do opatovické elektrárny, přišlo po té, co Czech Coal jednostranně vypověděl smlouvu s EOP. Stalo se tak na začátku června a Czech Coal odkazoval na to, že elektrárna neplní své finanční závazky. To však EOP popřela a podala k soudu návrh na vydání předběžného opatření pro obnovení dodávek uhlí. Podařilo se a Czech Coal má povinnost do konce roku 2012 dodávat EOP uhlí v plném rozsahu podle platné smlouvy.

Kroky EOP tedy zajistily dodávky uhlí do konce roku 2012. Co by se ale stalo, kdyby společnost Czech Coal od 1. ledna přestala do EOP posílat vagony s uhlím? „Například bychom jenom temperovali, nezajišťovali bychom v zimě vytápění na 23 stupňů, ale třeba jen na patnáct nebo šestnáct," uvedl pro MF Dnes Jan Špringl, předseda představenstva EOP.

Nejlepším řešením vzniklé situace je podle Špringla dohoda s Czech Coal o prodloužení dodávek uhlí. Mluvčí EOP Petr Zadák však také na konci června dodal, že i když Czech Coal od smlouvy odstoupil, má povinnost dodávat uhlí do EOP až do konce roku 2013. „Případné odstoupení od smlouvy mělo nabýt účinnosti až na konci následujícího kalendářního roku,“ vysvětloval mluvčí EOP.

Jednou z dalších možností, jak může EOP na vzniklou situaci zareagovat, je odebírání uhlí z jiných zdrojů. "Tato alternativa si vyžádá nemalé investice, které nelze provést okamžitě. Je nezbytné provést úpravy zásobovacích tras a úpravu kotlů," vysvětlil v MF Dnes Špringl.

Vzhledem k tomu, že EOP dodává teplo a teplou vodu i do zařízení jako jsou nemocnice, úřady či školy, je jistou krajní možností, jak se z problému alespoň dočasně dostat, vyhlášení stavu nebezpečí. To podle zákona může vyhlásit hejtman kraje, který tak může zabezpečit provoz důležitých zařízení jako je právě nemocnice. „Stav nebezpečí vyhlašuje hejtman kraje buď pro celé, nebo část území kraje, jsou-li ohroženy lidské životy, zdraví, majetek a životní prostředí,“ uvádí se mimojiné na webových stránkách Královéhradeckého kraje. Stav nebezpečí vyhlášený hejtmanem však může trvat pouze 30 dnů. 

O průběhu sporu mezi EOP a Czech Coal jsme informovali také v článku Dodávky tepla pro Hradec jsou v ohrožení a v článku Teplo pro Hradec se zdá být zachráněno.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme