Dvacátý ročník Rock for People přilákal 20 000 fanoušků a 200 kapel

Rock for People | Foto: Archiv HK.cz
Rock for People | Foto: Archiv HK.cz

Podle prvních informací pořadatelů navštívilo letošní ročník festivalu Rock for People, který se od čtvrtka do soboty minulého týdne konal v areálu hradeckého letiště, přes dvacet tisíc lidí.

Na akci zavítaly více než dvě stovky českých i zahraničních kapel. Mezi nejatraktivnější vystoupení patřil Manu Chao či hvězda akčních filmů Steven Seagal. Publikum si však náležitě užívalo i domácí kapely.  

Stevena Seagala zdržela doprava

Hudební maratón začal už středečním podvečerem nazvaným Večírek pro nedočkavé, kde posluchačům zahrál výběr českých formací. Mezi nimi UDG, Debbi nebo Michal Hrůza. Oficiální program odstartoval následující den. Ten přinesl dlouho očekávanou pecku v podobě francouzského hudebníka Manu Chao. Večer měl také vystoupit bluesový Steven Seagal, jehož koncert začal kvůli dopravním komplikacím až po půlnoci. Zdržení slavný herec vykompenzoval následnou autogramiádou a focením se s fanoušky.

Chinaski doprovodili zakladatelé festivalu

Vrcholem pátečního večera byl koncert skupiny Chinaski. Stejně jako festival, slaví letos i Chinaski své dvacetiny. Frontman kapely Michal Malátný zahájil vystoupení poměrně neobvykle – jen s kytarou zaplul mezi nedočkavý dav a začal hrát hit Dobrák od kosti. Překvapení fanoušci se rozestupovali a zpívali spolu se zpěvákem, který se takto dostal až na podium, kde už se k němu přidali i ostatní členové skupiny.

Během vystoupení na stage zavítali i zakladatelé festivalu Petr Fořt a Michal Thomas. Společně s Chinaski dohráli píseň Drobná paralela a poděkovali všem fanouškům za přízeň. „Příští rok a pak za devatenáct let ať se tady potkáme znovu, vzkázali z pódia.

Ani letos na festivalu nechyběli senioři

V sobotu festivalu hrozily obávané bouřky. Liják během dne zasáhl snad všechny obce v okolí Hradce, zčásti se nevyhnul ani krajskému městu, areál letiště ale naštěstí minul. Poslední den „rokáče“ přijeli také hradečtí senioři. Jejich návštěva je už po několik let tradicí. Loni tak například zavítali na koncert Karla Gotta. Letos pro ně organizátoři připravili koncert Blue Effect za doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma. Senioři vystoupení sledovali ze zadních lavic v krytém stanu, většina z nich ho spolu se stovkami dalším posluchačů ocenila dlouhým potleskem. „Karel Gott to ale nebyl,“ hodnotili s úsměvem někteří senioři.

Zřejmě nejočekávanějším sobotním vystoupením byla Lucie. Kapela na dvouhodinovém koncertně zahrála a zazpívala snad všechny své hity za notné podpory tisíců rozjařených fanouškům, kteří se před podiem tísnili už hodinu předem.

Velkolepé noční vystoupení, při němž nechyběly ani pyrotechnické efekty, ukončilo koncertní šňůru, kterou Lucie uspořádala po desetileté pauze. Podle Davida Kollera byl hradecký koncert na dlouhou dobu posledním. „Užijte si nás, minimálně další dva roky se zase neuvidíme,“ sdělil návštěvníkům Rock for People.

Jubilejní dvacátý ročník Rock for People se obešel bez větších problémů. Kromě hudby si účastníci užili i spoustu nehudebního programu. Nechyběly filmy, soutěže nebo přednášky. Svůj stánek tu měla například i Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy. Příchozí si mohli podržet štíra nebo obří tarantuli. Zájem byl i o chemické drinky. Festival se navíc snaží být velmi ekologický. O tom jsme vás informovali už zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Hradci vystoupí Ed Sheeran

Hradec Králové už díky různým festivalům zažil řadu hudebních celebrit. Nyní se může chystat na další zvučné jméno. V létě 2024 vystoupí na hradeckém letišti v rámci své "+ - = ÷ x Tour" legenda současné populární hudby Ed Sheeran. Oznámili to dnes organizátoři z Améba…
Čtěte více

ZVEME: Na Opaťák fest, Kára Day nebo do Divadla Drak

Co čeká Hradečáky o víkendu? Na Opatovickém rybníku se koná festival, na Šrámkově statku v Pileticích zahrají Malina Brothers, na Polygonu se chystá takzvaný Kára Day. S dětmi můžete vyrazit do Divadla Drak nebo na pohádku do kempu Stříbrný rybník.
Čtěte více

ZVEME: Hradec o víkendu pohltí festivaly hudby, divadla, jídla i piva

O víkendu můžete v Hradci Králové jíst, pít, poslouchat hudbu, sledovat filmy i divadelní představení. Do Amfiteátru na Chlumu zavítají slavní čeští herci s kusem Víš přeci, že neslyším, když teče voda. Letní kino Širák zve na film Buď chlap! V Žižkových sadech bude…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme