Dům po výbuchuve Střelecké se konečně opravuje

Výbuch plynu v bytě ve Střelecké ulici v Hradci Králové má pomalu první výročí. Až doteď se zdálo, že zdevastované byty už navždy zůstanou němým mementem. Tento týden se ale konečně daly věci do pohybu. Rok slibovaná rekonstrukce začala.

Tragická událost loni 16. listopadu odstartovala vlnu solidarity i silných slov. Kdyby se vyplnila jen část tehdejších slibů, musel by dnes ve Střelecké ulici stát Pražský hrad. Podle prvních tvrzení měly být totiž opravy hotovy do konce května 2009. Začaly v pondělí 2. 11. 2009. Už v půli května jsme vás informovali, že na opravy zatím nebylo dost peněz. Většinu z nich by přitom měla pokrýt pojistka. Měsíc před tím ale městští radní odmítli poskytnout na opravy příspěvek a nájemníci se ocitli ve slepé uličce. „Komise pro městské památky jejich návrh zamítla, jelikož nesplnili podmínky grantu. Avšak rozhodně budeme o této žádosti ještě jednat. Některé z potřebných dokumentů by bylo totiž možné dodat. Navíc konečné slovo bude mít zastupitelstvo,“ upřesnil v dubnu Hradeckému deníku náměstek primátora Boris Herman. Město tehdy chtělo jednat o poskytnutí bezúročné půjčky.
„Věřím, že rekonstrukci nic nenaruší. Dům je co do statiky prozkoumán a zajištěn,“ řekl nyní Hradeckému deníku stavbyvedoucí Václav Vašata. Podle něj by už započaté práce nemělo nic narušit. Opravy ale naruší silniční provoz v okolí. Doprava před domem bude svedena do jednoho pruhu. Řidiči by měli být po tuto nutnou dobu shovívaví.
Podle původních slibů měli lidé z poškozeného domu bydlet opět ve svém ještě do Vánoc. Náhradní ubytování u příbuzných nebo v městem nabídnutých prostorách nebylo bez komplikací. Současný termín dokončení prací je konec června. „Hlavní opravy společných prostor budou stát čtyři a půl milionu korun. Úpravy jednotlivých bytů si už hradí lidé sami,“ doplnil Hradeckému deníku následující postup Václav Vašata.
Tragédie se stala 16. listopadu 2008 o půl osmé ráno. Explozi způsobil plyn unikající z vadné karmy. Vyšetřování jako viníka označilo 87letého muže, který později podlehl následkům zranění. Přímo při výbuchu také zemřela 33letá žena. Dalších 5 osob bylo zraněno.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme