Dům po výbuchu stále čeká na opravu

Půl roku po explozi v bytovém domě v hradecké Střelecké ulici se lidé stále nemohou vrátit. Dodnes totiž ani nezačaly opravy zničených bytů. Na likvidaci těžkých škod v domě, kde výbuch plynu 16. listopadu 2008 zabil dva lidi a dalších 5 zranil, totiž nebylo dost peněz. Rychlou pomoc přitom bezprostředně po neštěstí slibovali městští i krajští politici.

Jak uvedl server České noviny, poškozené byty zůstávají stále prázdné, rozbitá okna zakrývají jen igelity, vstupu do objektu brání provizorní dveře. Přesto se zdá, že opravy konečně začnou. Většinu financí má zajistit vyplacené pojistné. V současné době je už vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele prací. Lidé by se do svých domovů měli vrátit do Vánoc.
Podle odborníků čeká dům celkové zpevnění, obnova stropů, výměna oken a kompletní oprava rozvodů plynu a vody i elektrických instalací. Do té doby se lidé musejí spokojit s náhradním bydlením, které našli z části u příbuzných, z části v prostorách, které jim po události zajistilo město. Podle mluvčího hradecké radnice Václava Svobody bydlí v náhradních městských bytech tři rodiny.
Vyšetřování exploze policie ukončila. Případ kvalifikovala jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Jako viníka ale vyšetřování označilo 87letého muže, který byl při výbuchu těžce zraněn a v nemocnici následně zemřel. Proto bylo vyšetřování odloženo. Podle hasičů se jednalo o jednu z nejzávažnějších událostí v Hradci Králové za poslední dvě desetiletí.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme