Štítky: | kostel sv. mikuláše |

Dřevěný kostelík ochrání před ohněm speciální hasicí systém

Kostel sv. Mikuláše.
Kostel sv. Mikuláše. | autor: MMHK

Dřevěný kostelík svatého Mikuláše v Jiráskových sadech bude před požárem chránit moderní systém. Návštěvník si ho nevšimne, ale bude velmi účinný. Případný požár by měl uhasit plyn, který bude šetrný ke dřevu. Magistrát kostelík opravuje, hotovo by mělo být do konce příštího roku.

Opravy jedné z nejstarších církevních památkek ze dřeva ve střední Evropě, kostelíka svatého Mikuláše, pokračují. Památkáři představili moderní protipožární systém, který kostel nově dostane. Ochránit ho má před náhodným požárem i úmyslným útokem žhářů. Návštěvníci ale moderní technologie prakticky neuvidí. „Vnější pohled na tu památku je stále autentický," řekl pro Český rozhlas Hradec Králové vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta.

Kostel bude mít také bezpečnostní systém, který v případě, že někdo například přeleze ohradu v blízkosti kostela, ihned zalarmuje městskou policii.

„To protipožární zařízení musí být instalováno v co největší výšce, aby to mělo účinnost. Aby to dokázalo plynem zaplavit celý prostor, který je chráněn," vysvětlil Jan Falta.

Hasící plyn je šetrný k dřevu a také není zdraví škodlivý. Zabezpečení proti požáru je sice moderní, ale návštěvníci o něm většinou vůbec nebudou vědět. Hadice s plynem budou ukryté uvnitř zdí. Běžný návštěvník zařízení neuvidí, protože je umístěno na odvrácené straně.

 

autor: MMHK
autor: MMHK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Návštěvnost hradeckých památek se letos nakonec vyhoupla do příjemných čísel

Letošní léto nebylo příliš laskavé k provozovatelům koupališť. Hradecká Flošna například zažila tu nejhorší sezónu za svoji existenci. Jednak za to moho počasí a pak také protikoronavirová opatření, která obzvlášť v červnu kapacitu limitovala. Oproti tomu turistická sezóna se v…
Čtěte více

Kostel svatého Mikuláše dostane ochranný nátěr, na prohlídku je nutné se objednat

Před zahájením sezóny získá dřevěný kostel sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech ochranný nátěr, který přispěje k prodloužení životnosti šindele. V tomto týdnu už pracovníci provedli očištění kostela, samotný nátěr za 240 tisíc korun by měl být dokončen…
Čtěte více

Schodiště, internát, parkovací dům nebo most se budou za Hradec ucházet o titul Stavba roku Královéhradeckého kraje

17. ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2020 je vyhlášen. Celkem do něj bylo přihlášeno 15 staveb a Hradec Králové má hned několik projektů. Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme