Dostanou Kotěra, Gočár a Drak Hradec na seznam UNESCO?

Zařadit Hradec mezi města UNESCO. Takový je nový záměr radnice a kraje. Vedle například Litomyšle nebo Českého Krumlova by se Hradec mohl ocitnout díky unikátním stavbám Jana Kotěry a Josefa Gočára nebo lidovému loutkářství.

Odkaz dvou velikánů české architektury nebo tradice Divadla Drak by mohly Hradec dostat na prestižní seznam světového kulturního dědictví. Město i Královéhradecký kraj chtějí při zápisu do seznamu postupovat společně. "Poetika Labyrintu Divadla Drak přímo vyrostla z lidového loutkářství rodiny Matěje Kopeckého," vysvětlila Mladé frontě Dnes hradecká městská radní Lenka Jaklová. Podle ní je potřeba zápis svědomitě připravit. "Region tím nic neztratí, může naopak jen hodně získat," dodala Jaklová. Kdy by se mohl Hradec na seznamu UNESCO ocitnout, ale nikdo nechce odhadovat.
Podle radnice by zápis na prestižní seznam znamenal zviditelnění Hradce ve světovém měřítku a nárůst cestovního ruchu. "Hradec Králové by se najednou objevil ve spoustě velkých bedekrů," popsal Mladé frontě Dnes hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.
Zápis do světového dědictví si zaslouží vedle Draku také Kotěra a Gočár. "Pokud by byl návrh dobře zdůvodněn, měl by na registraci šanci," přiznal MF Dnes historik architektury Zdeněk Lukeš. "Není třeba zdůvodňovat, jaký význam by tento zápis i samotná nominace měly pro propagaci města v evropském i světovém kontextu," dodal Mladé frontě Dnes Lukeš.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme