Dopravní podnik vstupuje do dalšího roku s novým logem a s ekologickými nápady v MHD

Ředitel Miroslav Kulich představil nové logo
Ředitel Miroslav Kulich představil nové logo

S novým logem a s ekologickými vozy vstupuje Dopravní podnik města Hradec Králové do roku 2013.

Novou grafickou značku ve středu představili zástupci dopravního podniku.

Stejně tak se pochlubili nápadem na pořízení elektrobusu. 

Do dalšího roku s novým logem

Důvodem ke změně grafiky dopravního podniku je, podle vedení společnosti, že současné logo působí již nemoderně, strnule a nezajímavě. „Firma musí nějak vypadat, aby byla rozpoznatelná. Dosud platné logo, jehož používání bylo zahájeno na počátku roku 1992, je viditelně poplatné době, kdy vznikalo. Tvarem i provedením je komplikované a v nových moderních komunikačních výstupech společnosti, jako je například webová prezentace, působí cizorodě,“ vysvětlil Miroslav Kulich, ředitel královéhradeckého dopravního podniku.

Nová podoba loga je výsledkem výběrového řízení, které podnik uskutečnil na konci loňského roku. Celkem se vybíralo z pěti variant, o výsledku řízení rozhodlo představenstvo dopravního podniku. Vítězné logo nakonec vzešlo z náchodského studia Peacock. „Nové logo má prezentovat moderní, dynamickou společnost spojenou s rozhodujícím předmětem činnosti společnosti –  především s městskou hromadnou dopravou,“ popsal logo ředitel Kulich. Nová značka podniku je podle něj jednoduchá, čitelná a vyjadřuje pohyb, dynamiku, směr.

Zároveň má nový logotyp zachovat tradici toho předchozího, který ještě chvíli na vozech MHD bude jezdit. Výměnu starých log za nová totiž podnik bude uskutečňovat v průběhu roku a postupně, aby šetřil náklady. Cena za nové logo a s ním spojené zavedení do života, tedy umístění na vozy MHD, na tiskoviny podniku anebo na webové stránky, se údajně bude pohybovat v řádech desítek tisíc korun. 

První elektrobus v MHD Hradec Králové se objeví už letos

Diskuze o ekologické dopravě se vedou i v hradeckém dopravním podniku, konkrétně se v letošním roce začne vážněji jednat o nákupu tak zvaných elektrobusů. „Je to směr, kterým se chce dopravní podnik ubírat. Bohužel, elektrobus zatím není plnohodnotným prostředkem pro městskou hromadnou dopravu,“ narážel ředitel dopravního podniku na fakt, že současné elektrobusy ujedou na jedno nabití pouhých 150 kilometrů. To je ale pouze polovina jedné směny v MHD. 

Využívání elekrobusů v hromadné dopravě s sebou nese nejen ekologický přínos, ale také ekonomický. Oproti používání dieslových vozů se náklady na jeho provoz pohybují na třetině ceny. „Za jistých podmínek bychom ho mohly uvést do dopravy. Chceme oslovit výrobce a zařadit jeden elektrobus do provozu už v roce 2013,“ doplnil Kulich.  

Nepřehlédnutelným problémem u pořízení elektrobusu je však jeho cena – pohybuje se kolem 8 milionů korun. Nízkopodlažní dieslový vůz přitom dopravní podnik pořídí za 5 milionů korun. 

Přijdou změny cen za jízdné v MHD?

Za rok 2012 vedení dopravního podniku předpokládá mírný zisk, ale zároveň uvádí, že v prosinci jim významně poklesly tržby. „Mohla to zapříčinit blížící se změna DPH anebo i to, jak časově vyšly vánoční svátky. Každopádně počet placených jízd poklesl,“ uvedl ředitel Kulich. 

S cenou za jízdné se však zatím hýbat nebude. Vedení dopravního podniku ale připouští, že v druhé polovině roku k jistým úpravám cen jízdného v MHD Hradec Králové dojít může. 

Další informace z Dopravního podniku města Hradec Králové a jízdní řády MHD najdete zde.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
1.2.2013 07:40
Jirka P. (neregistrovaný)
proč?
Proč musí? "Firma musí nějak vypadat, aby byla rozpoznatelná"
-kdo jsou jeji konkurenti?

Proč ho kupujete? "Bohužel, elektrobus zatím není plnohodnotným prostředkem pro městskou hromadnou dopravu,“
-jakou máte nabíjecí stanici a kolik stále její investice?


zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.2.2013 07:40
Jirka P. (neregistrovaný)
proč?
Proč musí? "Firma musí nějak vypadat, aby byla rozpoznatelná"
-kdo jsou jeji konkurenti?

Proč ho kupujete? "Bohužel, elektrobus zatím není plnohodnotným prostředkem pro městskou hromadnou dopravu,“
-jakou máte nabíjecí stanici a kolik stále její investice?


13.2.2013 22:18
JUDr. Jiří Kult (neregistrovaný)
Dobrý den, potřebu nahlédnout do jízdních řádů MHDa vyhledat autobusové a trolejbusové linky a časy odjezdů. Vždy to bylo velmi snadné, le teď se v záplavě těch reklam a dalších stupidit nedaří. Proč opouštíte to co vyhovovalo a zavádíte takovéhle nesmyslné novinky?
13.2.2013 22:57
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
RE:
dobrý den,
souhlasíme s vaším názorem a nejste první, komu toto řešení nevyhovuje. K současné formě zobrazování jsme přistoupili na žádost DPMHK jakožto poskytovatele jízdních řádů. Při původním řešení byl totiž problém s aktualizací dat. Ačkoliv jsme upozorňovali na ne příliš praktické řešení této verze JŘ, nezbývá nám bohužel nic jiného, než se přizpůsobit.
ad reklama: je jí stejně jako v předchozí verzi a vzhledem k tomu, že je to jediný zdroj našich příjmů, tak je nezbytná.
ad stupidity a nesmyslné novinky: máte na mysli něco konkrétního nebo všechny ostatní součásti webu kromě jízdních řádů?

s pozdravem
Jaroslav Fišer
provozovatel www.hradeckralove.cz
13.2.2013 23:22
JUDr. Jiří Kult (neregistrovaný)
RE:
Vážený pane Fišere, děkuji za Vaši odpověď s vysvětlením, kterou jste mi k mému překvapení poslal obratem. Mezitím jsem našel potřebné údaje na jiném linku.

Zdraví
J. Kult
13.2.2013 23:34
JUdr. Jiří Kult (neregistrovaný)
RE:
Ještě dodávám ad stupidity a nesmyslné novinky: nemám na mysli nic konkrétního, spíš jsem měl na mysli zahlcení informacemi, které při hledání konkrétního spojení jsou méně důležité.

Zdraví
JUDr. Jiří Kult

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Dopravní podnik od března zdraží. Jízdenka placená kartou bude místo 14 korun stát 25

Od března letošního roku dojde k úpravě ceny za jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Za jízdenku, kterou si koupíte nyní za 14 korun městskou nebo bankovní kartou nově zaplatíte 25 korun. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme