Dopravní podnik v sobotu poodhalí své zázemí a vypraví historické vozy

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | autor: hradeckralove.cz

Hradecký dopravní podnik v sobotu pořádá k 90. výročí MHD v Hradci Králové den otevřených dveří. Naskytne se tak jedinečná příležitost prohlédnout si i běžně nepřístupná místa v zázemí společnosti, nebudou chybět ani jízdy historickými vozidly městem nebo průjezd autobusu s pasažéry myčkou. Na terminálu si návštěvníci prohlédnou zázemí včetně dispečinku v prosklené kouli, trolejbusovou měnírnu a ukázku dobíjení elektrobusu. Do 21. října je zde k vidění výstava fotografií z historie MHD. Vstup na akci je zdarma, stejně jako jízda mimořádnými linkami. 

Den otevřených dveří se bude konat v sobotu od 9 do 15 hodin v areálu dopravního podniku v Pouchovské ulici a na terminálu, obě tato místa v době od 9 do 14 hodin propojí speciální okružní linka, jejíž provoz zajistí historické autobusy Praga RND z roku 1945, Š 706 RO (1951), Škoda 706 RTO MTZ (1965), Karosa B 732.1654 (1993) a trolejbus Škoda 9 Tr HT26 z roku 1979.

„V sídle dopravního podniku návštěvníky čeká prohlídka celého areálu včetně centrálního dispečinku, zázemí řidičů i učeben autoškoly," uvedl vedoucí marketingu Dopravního podniku města Hradce Králové František Meduna. Dodal, že vystaveny zde budou i všechny typy současných vozů MHD, ale i legendární pětidvéřový autobus Tatra 85 z roku 1937, unikátní autobusový přívěs z roku 1943 a vlečný vůz z roku 1965.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout také dílny, případným zájemcům o práci v dopravním podniku poradí pracovníci personálního oddělení. Mimořádně bude po celou dobu konání akce otevřeno také zákaznické centrum v areálu podniku. Děti i dospělí se zde budou moci svézt turistickým vláčkem a projet myčkou autobusem. 

Chybět nebude prezentace zaměřená na bezpečnost silničního provozu, seznámení s elektromobily a elektrokoly, připravena je i výstava techniky některých dalších městských organizací. Městská policie ukáže sebeobranu, zneškodnění pachatele v autobusu (v 10 hodin) a kamerové vozidlo. O půl jedenácté se představí skupina historického šermu Ruprecht, v 11 a ve 13:30 mažoretky, ve 13 hodin začne autogramiáda hradeckých fotbalistů. Policisté zodpoví dotazy o dopravě a ukážou služební motocykl, objeví se tvůrci knížky Medvěd Wrr se soutěží a ukázkou výroby originální záložky, přijede i kouzelník, výrobci koloběžek, reflexních prvků, modelů dopravní techniky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme