Dopravní podnik prohrál soud se Strabagem, musí vrátit 80 milionů

Soudní pře mezi Dopravním podnikem města Hradec Králové (DPmHK) a stavební společností Strabag o 80 milionů korun skončila vítězstvím stavební firmy. Krajský soud v Hradci Králové v pondělí rozhodl o tom, že DPmHK musí vrátit Strabagu bankovní záruku, kterou vyinkasoval za to, že stavební firma nedokončila v řádném termínu výstavbu nového terminálu hromadné dopravy. Ta dodala stavbu se zpožděním zhruba 10 měsíců. Informovala o tom Česká televize.

Podle všeho uzavřel DPmHK se Strabagem nekvalitní smlouvu. Ta totiž podle vyjádření soudu postrádala ujednání o výši pokuty při nedodržení termínu stavby. Podle soudkyně Ludmily Kolářové neodpovídala smlouva rozsahu investice za 400 milionů korun a nebylo jasné, za jakých podmínek může dopravní podnik garanci čerpat. "Musíme počkat na odůvodnění rozsudku a s největší pravděpodobností proti němu podáme odvolání," řekl ČT právník DPmHK Vlastimil Marhan. Jak sám ale připustil, smlouva nebyla dokonalá. Přitom ještě před několika měsíci představitelé magistrátu i DPmHK prohlašovali, že případné nedodržení termínu stavby mají smluvně ošetřeno. Představitelé Strabagu svoji vinu na opoždění stavby neodmítají, ale zároveň dodávají, že podíl na opoždění má i dopravní podnik, který údajně dodal nedokonalý projekt.
Spor o bankovní garanci není jediný, který Strabag v Hradci Králové vede. Firma totiž v návaznosti na výstavbu terminálu rekonstruovala i přilehlé Riegrovo náměstí. I zde byla v prodlevě, tentokrát zhruba dva měsíce. Magistrát po firmě bude požadovat 150 tisíc korun za každý den prodlení. Firma se však brání tím, že staveniště jí nebylo včas dodáno. I zde tak hrozí, že konečný verdikt bude muset vynést soud.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
23.12.2008 08:22
rzr (neregistrovaný)
Vynikající vánoční zpráva, pro Strabag........doporučuji zvýšit daně z nemovitosti na maximální možnou úroveň, aby bylo na záplatování průšvihu diletantů z městských organizací.
23.12.2008 11:20
autobus (neregistrovaný)
Ten co bydlí v Hradci a trošku sleduje cvrkot tak se vůbec nedivý. Ten co pracuje nebo pracoval DP tak již vůbec ne. Jejich heslo vše VŠE PRO CESTUJÍCÍ často více než kontra produktivní. Pan ředitel by se měl konečně probrat a podívat se pod sebe co zaměstnává.Hlavně ve vedoucích funkcích fest mu jeho snahu mršej.Takový autopark nemá 90% evropi. A věřte toje holá pravda!!!!!!!!
27.12.2008 12:05
Diviš (neregistrovaný)
Pan Kulich by měl začít u sebe.Nejen dlouhodobě velký balík a na výsluní,ale také zodpovědnost.Takže řediteli a spol končíme.Zkuste Bradíka má město tak rád.
31.12.2008 10:18
Guboš (neregistrovaný)
Tak pane Kulichu, balíme, balíme...a s Vámi i další uředníci Hradeckého magistrátu. Stala - li se chyba na špatné smlouvě, neměl by jste začít jezdit jako řidič busů? S Vámi i primátor a jeho povedení náměstci?
3.1.2009 18:43
Diviš (neregistrovaný)
Divíšek asi jezdit nebude,ten chce dle vyjádření v MF Dnes klid a pohodu.Také by chtěl dodělat rozpracované megalomanské nesmysly t.j. křižovatku Mileta,koupaliště a rekonstrukci stadionu.Tyto akce potřebují řešení,ale zcela jiné než pane Divíšku navrhujete a asi doporučíte vy a ta Vaše společnost na radnici.Dopadnete jako Bradík,ale bohužel ty nesmysly už nepůjdou asi vzít zpátky.Nejsem komanč ani socan,vždy jsem volil ODS .Až Vás všechny vyhodí a dají na kandidátku slušné lidi budu ODS volit znovu.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme