Dopravní podnik přemýšlí o kamerách v autobusech. Spíše kvůli prevenci

Budou kamery v autobusech?
Budou kamery v autobusech? | autor: hradeckralove.cz

Zloději vybírající kabelky a kapsy cestujících nebo výtržníci, kteří mohou ničit zařízení městských autobusů. Ti všichni by to v Hradci Králové mohli mít složitější. Dopravní podnik přemýšlí o instalaci kamer do hradeckých autobusů i trolebusů. Kamery by měly hlídat chování cestujících. Podle vyjádření podniku by mělo jde spíš o preventivní opatření. Hradec totiž patří mezi města, ve kterých řeší provozovatel MHD jen minimum problémů s chováním cestujících.

Mluvčí hradeckého Dopravního podniku František Meduna ke zvažovanému zavedení kamer pro Český rozhlas Hradec Králové řekl: „Je to zatím v jednání s magistrátem města Hradec Králové. Vnímáme to jako součást preventivních opatření. Instalace speciálních bezpečnostních kamer uvnitř vozů by byla jen pro větší pocit bezpečí cestujících i našich řidičů."

O tom, že chování cestujících v hradeckých autobusech a trolejbusech není zásadním problémem, svědčí i další data a statistiky. Vandalové ročně poškodí jen jednotky vozů, a to ještě při specifických příležitostech, říká Pavel Tužil, technik střediska údržby a oprav hradeckého Dopravního podniku: „Jsou vozy popsané a posprejované. Jedná se řádově o jednotlivé kusy, kdy jsou vozy poškozeny. Zpravidla se jedná o akce typu Hip Hop, pokud se koná v létě a nebo různé další festivaly podobného charakteru."

Ani náklady na odstranění těchto škod nejsou nijak závratné, jdou ročně spíš do stokorun, v horším případě se pohybují v řádech jednotek tisíců.

V Hradci jsou výjimečné i konflikty cestujících s řidičem. Svatoslav Kočí, který pracuje jako řidič už šestatřicet let, se naopak mohl pochlubit krásným zážitkem. Od jedné paní dostal na lístečku napsanou poděkování. "Nastoupila paní, nevím přesně kde. A když vystupovala, tak mi dala takový lísteček s poděkováním. Pánové, to je pro mne víc, než nějaké finanční odměna," svěřil se se svým zážitkem.

Normální cestující se v naprosté většině chovají slušně, problém je s černými pasažéry. Když je přistihnou revizoři, jsou někdy agresivní. „Agresivita zadržených černých pasažérů obecně roste. častější jsou samozřejmě nadávky a vulgarismy, to je na denním pořádku. Naštěstí toho fyzického napadání není zase tolik," říká Josef Januš, vedoucí oddělení přepravní kontroly. Za poslední dva roky odhalily kontroly pokaždé kolem šesti a půl tisíce lidí bez jízdenky. V roce 2015 jich bylo ještě přes 10 tisíc, to ještě ale pracoval téměř dvojnásobný počet revizorů.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme