Štítky: | MHD Hradec Králové | Doprava | Jízdné |

Dopravní podnik chce zvýšit jízdné

Zdražení jízdného nebo zrušení papírových jízdenek. To jsou úvahy, o kterých chce jednat hradecký Dopravní podnik. Zvýšení jízdného by se mělo týkat městských karet a dosáhnout má výše zhruba 10 procent.

Od nového roku by se mohlo v hradecké MHD zdražit jízdné. Dopravní podnik chce s městem projednat zdražení zhruba o 10 procent. Podle zjištění Českého rozhlasu Hradec Králové za tlakem na cenu jízdenek stojí především zdražení pohonných hmot a nárůst DPH. Ceny by se ale neměly měnit plošně. Více by měli zaplatit jen lidé využívající městské karty.

„Úvaha je, jestli zvýšit na kartu jízdné z 12 korun na 13 a podobně. Teď probíhá vlastně proces návrhu, projednávání a schvalování. Zřejmě s největší pravděpodobností nás čeká určité zdražení,“ potvrdil Českému rozhlasu Hradec Králové ředitel Dopravního podniku Miloslav Kulich. O zdražení papírových jízdenek nebo jízdenek kupovaných přímo u řidiče zatím dopravce neuvažuje. Cena 15 korun by měla zůstat stejná. Konečné slovo má mít už na podzim rada města.

Přesto by se ale změny mohly papírových jízdenek dotknout. Dopravní podnik by je rád úplně zrušil. O svém plánu uvažuje už delší dobu, protože jejich využívání neustále klesá. „Trend nákupu papírových jízdenek je sestupný," uvedl Kulich. Lidé, kteří cestují MHD méně často a městská karta pro ně nebude zajímavá, však nemusí zoufat. "Pokud kartu z nějakého důvodu cestující nechce nebo ji nemá, tak si bude moci vždycky  pořídit jízdenku u řidiče,“ popsal plán zrušení klasických papírových jízdenek ředitel Kulich.

Další změny v MHD by se měly už na podzim dotknout tras jednotlivých linek. Dopravní podnik například jedná s Fakultní nemocnicí o možnosti, že by některé autobusy zajížděly přímo do areálu nemocnice. Pokud se podaří vyřešit některé technické problémy, mohl by zkušební provoz začít už na konci září 2012.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
23.8.2012 18:54
diviš  (Nováček +9)
Dopravní podnik
Řidič vlastně bude řidičem a také prodejcem jízdenek i když je už nyní,ale lidé si kupují i papírové jízdenky.Po jejich odbourání bude opravdu řidič prodejce jízdenek.Spočítalněkdo jad dlouho bude trvat než řidič obslouží všechy bez karty???Jistě že si mohou koupit lidé karty,ale co Ti kteří přijedou a nejsou z Hradce!Pan ředitel Kulich musí být opravdu výborný ředitel,když se na tom místě tak dlouho drží.Tento nápad stojí opravdu za uznání nejvyšší!!!!!Možná by mohl dělat i ministra dopravy!Co Vy na to???

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme