Domy v historickém centru opět otevřou své brány

Třetí ročník oblíbené akce „Hradec neznámý: Po stopách knihy Starý Hradec Králové dům od domu“ se uskuteční v neděli 29. dubna v historickém centru Hradce Králové. Zájemci o historii Hradce Králové se mohou vydat na ojedinělé putování po historických domech, sklepeních, dvorcích a zákoutích starého Hradce Králové.

„Na knize, která vyšla koncem roku 2009, jsem se Zdeňkem Doubkem pracovala několik let. On sám sbíral podklady pro její vydání více než šest desetiletí. Při psaní mi byl průvodcem po starém Hradci a krásně dokázal o historii všech těch domů, dvorečků a zákoutí vyprávět. To mě přivedlo na myšlenku pokusit se otevřít staré město trochu netradičně také široké veřejnosti zpřístupněním části z 213 tamních domů,“ říká autorka projektu Helena Rezková, které se pro spolupráci podařilo nadchnout vlastníky více než 20 domů.
Návštěvník si zakoupí vstupenku s fotografiemi zpřístupněných objektů. Na každém z domů, do kterých bude možné vejít, bude umístěna cedule se stručnou historií. Vstupenky si mohou zájemci koupit už od 17. dubna v předprodeji v královéhradeckých informačních centrech, prodávat se budou i na místě u Radnice čp. 1. Dospělí zaplatí 120 Kč, důchodci a studenti 50 Kč, děti do 10 let mají vstupné zdarma.
„Projekt oživí staré město a putování po domech se stane pro návštěvníky jedinečným celodenním dobrodružstvím. V odpoledních hodinách obnovíme historické korzo na Velké podsíni, kde se například oficíři seznamovali s děvčaty z hradeckých měšťanských rodin, u Městské hudební síně bude možné navštívit jarmark, který se tady v minulosti také pořádal, pro děti jsou připravena na dvorku Základní církevní školy dvě loutková představení,“ upřesnila program Rezková.
Akce se koná s podporou statutárního města Hradce Králové, které ji letos zařadilo do cyklu prestižních akcí Calendarium Regina. První ročník dva ročníky přilákaly na staré město v Hradci Králové už několik tisíc lidí.

Zpřístupněné objekty:
Městská hudební síň (unikátní beuronská malba), Bílá věž, sklepy Radnice čp. 1, areál knihovny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Na Hradě, Knihovna města Hradce Králové, kaple sv. Klimenta, katedrála sv. Ducha, Biskupská knihovna v Novém Adalbertinu, kostel Nanebevzetí Panny Marie - letos poprvé otevřena i kaple sv. Josefa, rektorát Univerzity Hradec Králové (beuronská malba), Klicperovo divadlo a Studio Beseda (prohlídka s průvodci včetně zázemí), Galerie moderního umění, Galerie Vladimíra Preclíka v areálu Regiocentra Nový pivovar, dvory Církevní základní a mateřské školy Na Hradě, Rokytova výstavní síň, sklepení a obřadní síň domu U Špuláků, nově zrekonstruované terasy, unikátní sklep s lochy v soukromém domě atd.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme