Domov U Biřičky využívá technologii, která umí ze vzduchu zachytit koronavirus

Domov U Biřičky je největším zařízením pro seniory v kraji.
Domov U Biřičky je největším zařízením pro seniory v kraji. | autor: KHK

Téměř tři desítky čističek vzduchu schopných zachytit koronavirus začaly sloužit Domovu U Biřičky. Querywater – zařízení, které vyvinula česká firma Ecoone Europe, čistí vzduch, filtruje ho a vyrábí z něj pitnou vodu. Kromě toho tato technologie podle laboratorních testů dokáže zachytit nebezpečné viry a bakterie. Hradecký domov pro seniory se tak stal vůbec prvním sociálním zařízením v Česku, které podobnou technologii v souvislosti s bojem proti koronaviru využívá.

"Se zástupci společnosti Ecoone Europe jsme se dohodli na zapůjčení 29 jednotek zařízení Querywater pro domov pro seniory v Hradci Králové. Vzhledem k laboratorním testům, které potvrdily, že tato technologie dokáže ze vzduchu zachytit viry a bakterie, jsme se s ředitelkou Domova U Biřičky Danielou Luskovou rozhodli vyzkoušet tyto čističky vzduchu i v našem největším sociálním zařízení. Za zapůjčení společnosti Ecoone Europe ještě jednou děkuji," řekl hejtman Jiří Štěpán.

Zařízení za hodinu pročistí až 300 kubických metrů vzduchu a vyrobí až 20 litrů pitné vody. Vedle toho čistí vodu z vodovodního řádu a díky vzduchovému filtru zachytává a ničí nebezpečné viry a bakterie, včetně nového typu koronaviru.

„Přístroj jsme v ostrém provozu poprvé otestovali v Pardubické nemocnici, kde čistil vzduch v pokoji pacientů s covid-19. Zajistili jsme odvoz filtru do brněnské laboratoře, kde se prokázalo naše očekávání – byl zachycen virus, respektive RNA viru SARS-COV-2. Přefiltrovaná voda byla navíc absolutně čistá," potvrdil vědec Aleš Pachmann, který s nápadem využití čističky jako detektoru covid-19 přišel.

Přítomnost koronaviru ve filtru testoval brněnský Výzkumný ústav veterinárního lékařství. Odběr vzorků za přísných bezpečnostních podmínek zajistili pracovníci Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Querywater vyvinula česká firma Ecoone Europe pod vedením výzkumu a vývoje Filipa Mikulenky. Společnost se mimo jiné zabývá právě vývojem a výrobou zařízení pro získávání a úpravu vody.

„Už v historii lidé věděli, že ze vzduchu se dá získat voda. Prvotní nápad na výrobu tohoto přístroje přišel v době, kdy se potýkáme s velkým suchem. Od samého začátku jsme věděli, že právě použité vzduchové filtry společně s UV filtrací dokáží ze vzduchu viry a bakterie pochytat a zničit. Těší nás proto zájem Královéhradeckého kraje, díky kterému můžeme zařízení otestovat v provozu velkého sociálního zařízení," shrnul Radko Souček, jednatel společnosti Ecoone Europe. Podle něho mají o Querywater zájem i další státy, které se s pandemií koronaviru potýkají.

autor: KHK
autor: KHK
autor: KHK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Harmonii na Benešově třídě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací…
Čtěte více

Strážníci znovu učí seniory, jak nenaletět podvodníkům

Po covidové pauze navázalo Oddělení prevence kriminality Městské policie Hradec Králové na tradiční přednášky bezpečnosti pro seniory. Při první podzimní přednášce si senioři připomněli, jak se mají bezpečně chovat na ulici a doma při setkání s cizími lidmi. Při zimní přednášce…
Čtěte více

Město plánuje stavět byty pro seniory. Už má vytipované lokality

Nové komunitní domy pro seniory by měly v budoucích letech vrůst na území města Hradce Králové. Rada města schválila na svém zasedání tento týden pořízení studie, která bude sloužit jako podklad pro vyhodnocení územních, prostorově plošných a ekonomických možností výstavby…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme