Štítky: | Domov U Biřičky |

Domov u Biřičky čelí kritice, seniory prý podrazil

Domov pro seniory čelí kritice.
Domov pro seniory čelí kritice. | autor: freeimages.com

Vedení domova pro seniory na Novém Hradci čelí kritice, že podvedlo své klienty. Podle Hradeckého deníku měli pracovníci zařízení nutit seniory ke změně praktického lékaře tím, že obyvatelům tvrdili, že stávající lékař ukončuje své působení v domově. Ten přitom o celé věci neměl ponětí. Případ řešila i Česká lékařská komora, která postup personálu označila za neetický.

Podle Hradeckého deníku se obyvatelé Domova u Biřičky cítí podvedeni vedením zařízení. Celý spor se týká změny ošetřujícího lékaře, ke které měli být senioři nuceni. Pokoje prý obcházel cizí lékař s dvěma pracovníky domova a jejich obyvatelům předkládali k podpisu formuláře o přestupu k jinému lékaři. Podle výpovědí některých obyvatelů jim tříčlenná „návštěva“ tvrdila, že stávající ošetřující lékař Pavel Bareš už nebude nadále do domova docházet. „Myslela jsem, že pan doktor Bareš končí, tak jsem lístek podepsala. Ale nebyla to pravda,“ uvedla Deníku jedna z obyvatelek. Stávající doktor ale o celé akci neměl tušení, dozvěděl se o ní až z telefonátů zmatených seniorů. Podle ředitelky nemocnice je ale vše v pořádku. „Netýká se ho to,“ řekla Deníku Lusková. Kromě lživé informace o končící spolupráci stávajícího lékaře s Domovem u Biřičky měli zaměstnanci na klienty vyvíjet tlak, aby se rozhodli okamžitě. „Tito lidé by klientům, většinou velmi starým, měli nahradit jejich ztracené rodinné zázemí. Pečovat o ně, zajistit pocit důvěry a bezpečí, chránit je před agresí z vnějšku domova. Oni je ale podvedli a lhali jim,“ řekl Deníku Bareš. Domov má přibližně 350 obyvatel, dokumenty podepsaly čtyři pětiny z nich.

Podle vedení domova byl ale postup v pořádku. „Pro mě je podstatné, že teď je naše péče výrazně, ale výrazně lepší. Už jenom proto, že tady Zdravotnické zařízení Radoslav Svoboda 25 hodin v týdnu reálně poskytuje služby a klienti jsou spokojení,“ řekla Deníku ředitelka zařízení Daniela Lusková. Stávající lékař trávil v domově pouze 12 hodin týdně. Za vedením stojí i zřizovatel zařízení – královéhradecký krajský úřad. „Množství ošetřovatelské péče předepisované MUDr. Barešem se jevilo jako nedostatečné, neboť se rovnalo čtvrtině celorepublikového průměru v zařízeních podobného rozsahu a zaměření,“ uvedl tiskový mluvčí kraje Martin Holek.

Česká lékařská komora, která se případem zabývá už delší dobu, chce kvůli s lékaři otevřít disciplinární řízení. Nikoliv však kvůli tomu, že by revizní komise shledala jednání Radoslava Svobody protiprávní, nýbrž kvůli etické stránce. „Na jeho základě ovšem nemůže kraj jako zřizovatel vyvozovat žádné důsledky ani stanovit sankce,“ uvedl mluvčí kraje. Ačkoliv podle lékařské komory nebyl převod pacientů v rozporu se zákonem, případem se zabývá i policie. „Vše je v šetření, policie zatím nezahájila úkony k trestnímu řízení," sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.8.2015 09:17
pravda (neregistrovaný)
podle vedení bude vždycky všechno v pořádku.
Kauza je to velká, ale nikdo nejde do hloubky... Co nebo kdo za vším stojí a jestli třeba není doktor Bareš jenom jeden z mnoha na kterého se cosi připravovalo. Je možné, že jako jediný po pravdě a spravedlnosti volající doktor Bareš věří společnosti a myslí si, že se vše vyřeší. Ony záhadné praktiky a kauzy o kterých se šušká po nástupu paní ředitelky Luskové, která se i záhadně obklopuje lidmi z kraje kteří získávají lukrativní posty v Biřičce. Jak chceme po Kraji aby provedl kontrolu v organizaci kde má své lidi? Co asi tak vyřeší? Kdo by kopal sám proti sobě???? Věřím, že v tomhle našem bordelu se nic nevyřeší, problémový pracovníci budou postupně umlčení výpovědí a nahradí je další známí a schopní z kraje, aby se vše vždy zametlo pod koberec a nikdo si nestěžoval.
20.8.2015 09:51
monika (neregistrovaný)
zkreslené
tato debata se ozvala i na FB kde se ozvali lidé jenž tam mají své rodiče a babičky.atd..zatím si většina lidí nestěžuje nový lékař někerým dal nové léky které jim ulevili od bolestí.a nemocí co je trápili.dokonce prý sami říkají že jsou se změnou spokojeni.vsadím se ,že tento článek stojí na jedné nebo dvou nerudných zapšklých babičkách co se jim nelíbí ani slunce venku.skuste se ptát i více lidí a uvést taky celou pravdu.
20.8.2015 20:38
Majka (neregistrovaný)
RE: zkreslené
Zkuste se naučit pravopis, Moniko

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Domov pro seniory U Biřičky bude mít novou budovu s šesti domácnostmi

Modernizace a dostavba Domova U Biřičky v Hradci Králové má konkrétní podobu. Krajští radní vybrali architektonickou studii, podle níž vyroste u hradeckého domova pro seniory nová budova, v níž bude celkem šest domácností po 20 klientech. Celková kapacita zařízení se po…
Čtěte více

Hradecký Domov U Biřičky spolupracuje na nové aplikaci pro telemedicínu

Pomoc lékaře bude v největším domově seniorů v Královéhradeckém kraji pro klienty brzy dostupnější. Domov U Biřičky na Novém Hradci Králové se podílí na technologické novince - testují tu aplikaci do tabletů na takzvanou telemedicínu. Prostřednictvím ní se dokáží klienti za…
Čtěte více

Nový pavilon navýší kapacitu Domova důchodců U Biřičky o desítky lůžek

Královéhradecký kraj připravuje stavbu nového pavilonu v areálu hradeckého Domova důchodců U Biřičky, který je největším zařízením svého druhu v celém kraji. Touto investicí se zvýší kapacita zařízení ze současných 320 na 400 lůžek. Zároveň se zkvalitní podmínky pro…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme