Štítky: | Domov U Biřičky | koronavirus |

Domov pro seniory U Biřičky je opět v karanténě. Klientů je nakažených 27

Koronavirus uzavřel Domov U Biřičky
Koronavirus uzavřel Domov U Biřičky | autor: pixabay.com

Krajská hygienická stanice v Hradci Králové rozhodla o karanténě pro Domov u Biřičky. V největším pobytovém zařízení pro seniory v kraji je 27 pozitivních případů mezi klienty a dalších 15 mezi zaměstnanci. V podobné situaci byl domov už v říjnu. Nákaza se tentokrát nevyhnula ani vedení domova, s koronavirem se léčí hned několik klíčových lidí včetně například vrchní sestry. Informaci přináší Český rozhlas Hradec Králové.

Podle ředitelky Daniely Luskové domov povolal záložní zaměstnance, se kterými se domluvil už na podzim, ochranných pomůcek má dost a personální situaci zatím zvládá. A to i proto, že současný stav je přeci jen o něco lepší než v říjnu, kdy v Domově u Biřičky onemocnělo 91 klientů a 57 zaměstnanců, tedy vlastně čtvrtina všech žijících a pracujících v domově.

Aktuálně je to 14 procent, i to si ale vyžádalo poměrně razantní opatření. Nemocných je 27 klientů, tj. 8% a 15 zaměstnanců, tj. 6%. Zejména jsou zasažena oddělení 4NP a 5NP. „Zaměstnanci začali odpadat, takže jsme se s paní ředitelkou domluvili, že uděláme výtěry u všech klientů. A když jsme zjistili, že počet případů opět začal stoupat, tak jsme se rozhodli, že bude bezpečnější, když zavřeme kompletně celý objekt," popisuje vrchní sestra Silvie Konczová.

Zavlečení nákazy je podle vyjádření domova způsobeno nedostatečnou účinností antigenních testů, kdy ani cyklus testování po 5 dnech u zaměstnanců a testování návštěv na vstupu není dostatečný. "S tímto rizikem jsme počítali a jsme rádi, že proběhl advent a Vánoce s návštěvami, pro jejich umožnění jsme udělali maximum," uvádí zařízení na svých webových stránkách.

Klienti nyní tedy nesmí opouštět zařízení a návštěvy mohou pouze, jsou-li opatrovníky, ke klientům v terminálním stadiu a ve špatném psychickém stavu. Zaměstnanci se pohybují pouze v režimu domov-pracoviště. Příjem nových klientů je omezen.

Domov U Biřičky je největší zařízení svého druhu v Královéhradeckém kraji. Ubytováno je zde 340 klientů, o které pečuje 240 pracovníků.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nemocnice má k dispozici inovovanou vakcínu proti COVID-19. Zájem o ni příliš není

Hradecká fakultní nemocnice už očkuje zájemce inovovanou vakcínou proti COVID-19 od společnosti Pfizer/BioNTech. Očkovací centrum současně rozšiřuje svou provozní dobu na každý pracovní den, v posledních týdnech se s ohledem na zájem veřejnosti očkovalo pouze dva dny v týdnu.…
Čtěte více

Pacientů s covidem v hradecké fakultní nemocnici ubývá

Počet pacientů hospitalizovaných v hradecké fakultní nemocnici s onemocněním COVID-19 i nadále klesá. Začátkem dubna jich bylo v nemocnici hospitalizováno zhruba pět desítek, zatímco na začátku března se číslo pohybovalo kolem 75. Nemocnice připravuje od příštího týdne postupný…
Čtěte více

Po dvou letech přijdou děti k zápisu osobně, hradecké školy přijmou i žáky z Ukrajiny

V Hradci Králové se letos zápisy do prvních tříd základních škol uskuteční v pátek 8. dubna a v sobotu 9. dubna. Děti tak po dvou letech pandemie koronaviru přijdou do školy osobně. Hradecké školy budou přijímat i děti z Ukrajiny. Ty budou mít v Hradci Králové zápis 17. června.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme