Dokončení D11 opět padlo, ministerstvo hrozí vyvlastněním

Představa dálnice D11 do Hradce Králové se zřejmě definitivně rozplynula. Alespoň pro následující 3 roky. Pozemkový fond ČR neodsouhlasil výměnu pozemků z Ludmilou Havránkovou a vláda dohodu o dálnici smetla se stolu. Šestnáct let trvající spor o 2 kilometry trasy se vrací na úplný začátek.

Po zamítavém stanovisku Pozemkového fondu přišel se zrušením dohody ministr zemědělství Jakub Šebesta. Ministr vnitra Gustáv Slamečka se k jeho názoru přiklonil. Vláda se zalekla nestandardního postupu, při kterém by farmářka Havránková dostala za svých 10 hektarů v úseku dálnice pozemky ve stejné hodnotě. Jejich výměra by ale činila 253 ha. Podle ministrů by vznikl nebezpečný precedens pro následující výkupy pozemků.
Ludmila Havránková při všech jednáních odmítala finanční vyrovnání. Podle svých slov chce, aby mohla dál ona i její rodina hospodařit. Jak zjistil Hradecký deník, s největší pravděpodobností odmítne peníze i nyní. Přesto s ní chce ministerstvo dopravy znovu vyjednávat. „Pokusíme se ještě jednou s farmářkou dohodnout, aktualizovat ocenění jejích polí a vykoupit je. Pokud na to nepřistoupí, bude vyvlastněna,“ uvedl Deníku mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.
Vyvlastnění pozemků by měla i v tomto případě usnadnit novela zákona, která by dovolila státu v případě odvolání majitelů pozemků řešit soudní spory bez zastavení stavebních prací. V praxi by tak například sporný úsek dálnice mohl být dokončen dřív, než soud rozhodne o oprávněnosti námitek majitele pozemku.
Pro Hradečany současné rozhodnutí vlády může znamenat řadu komplikací. Doprava mezi Prahou a severní částí východních Čech půjde přes město. Druhý silniční okruh není podle dopravních odborníků na takovou zátěž připraven. Ostuda ale hrozí i celé České republice. Polsko se po letech českého naléhání rozhodlo urychleně dokončit svůj úsek dálnice směrem na Trutnov a Hradec Králové. Česká část ale pravděpodobně dokončena nebude.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.6.2009 13:13
rzr (neregistrovaný)
Tomu se říká rudá pomsta. Poté co kraj i město dlouhodově společně ignorovali problém s výkupem pozemků,tak nyní rudooranžová lůza opět ukradne již jednou ukradený a vrácený pozemek. Stavět se stejně nezačne, protože stát má jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou a každý jiný viník (LH) přide vhod. Good luck, ať žije Hradec autosalón republiky!
12.6.2009 16:31
Phavel (neregistrovaný)
Jaká rudá pomsta, je to naprosto správný postup, všude na západě se pozemky vykupují a když to nejde jinak i vyvlastňují. Podívejte se třeba na Německo a hustotu jeho dálniční sítě. Myslíte si, že by měli dálniční síť na takové úrovni, kdyby měli takto "handlovat" s pozemky? Já naprosto souhlasím s tím, že směna 10ha za 250 je nesmysl a nebezpečný precedens a stát, pokud by se měl zachovat alespoň jako trochu dobrý hospodář, tak by na takový obchod neměl přistoupit (já to tedy ze svých daní platit nechci). To byl spíš populistický krok bývalého krajského vedení ODS, které rozhazovalo peníze jak mohlo a tuto, pro stát nevýhodnou směnu, protlačovalo. A pokud paní Havránková mluví pravdu a skutečně už v restitučním řízení upozorňovala na to že část vracených pozemků je v trase naplánované dálnice, pak je to zase chyba vlád ODS v začátcích 90. let, že se s ní nedokázali vyrovnat už tenkrát a nedali jí jiné zemědělské pozemky za ty její - tenkrát ještě nebyly stavební, tak by tato transakce proběhla mnohonásobně levněji, než dneska. Zkrátka série chyb vedla k dnešnímu stavu a když už, tak jsou za ní zodpovědní prakticky všichni. Já osobně si myslím, že zvláště v době krize, je z našich daní nutno investovat jinam, než do předražených výkupů. Já vím, paní havránková nechce peníze, ale 250ha pozemků má také velkou hodnotu.
14.6.2009 21:32
pppqqq (neregistrovaný)
Stále dokolečka stejné nesmysly. 250 ha zemědělských pozemků má pouze poloviční hodnotu oproti těm 10 ha stavebních pozemků. Tak jakápak nevýhodnost pro stát. Navíc ve smlouvě bylo předkupní právo Pozemkového fondu pro zamezení možných spekulací.
V zahraničí se na podobné dohody přistupuje úplně běžně, jelikož vůle dohodnout se bývá i na straně státu - u nás sci-fi.
Osobně spekuluji, že jádro celého problému spočívá v neochotě Havránkové dodat úplatek na patřičná místa. Příslušní úředníci tak nemají žádnou motivaci jí jakkoli vycházet vstříct. Raději ji prodají jiným a na nejúrodnějších půdách v republice se postaví další sklady, logistická centra a velkoobchody.
Každopádně ještě to bude zajímavé, neboť podmínkou vyvlastnění je nemožnost dohody. Pokud již jednou dohody bylo dosaženo, obávám se, že pak již vyvlastnění není možné.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme