Dodávky tepla pro Hradec jsou v ohrožení

Hradci Králové hrozí, že se ocitne bez tepla a teplé vody. Elektrárna Opatovice, která dodává teplo a teplou vodu pro téměř 60 tisíc domácností v Hradci a okolí je bez přísunu uhlí.

Obchodní spor mezi elektrárnou a dodavatelem uhlí - společností Czech Coal - vyústil na konci minulého týdne. Czech Coal vypověděl elektrárně smlouvu s tím, že neplní své finanční závazky. Tisková mluvčí Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová vysvětlila, že elektrárna neplatí kupní ceny za odebrané uhlí. Dále Benešová uvedla, že celkový dluh majitele Elektrárny Opatovice se vyšplhal až k půl miliardě korun.
„Poslední vlak s uhlím dorazil do opatovické elektrárny v pátek 8. června,“ popsal současný stav v České televizi tiskový mluvčí elektrárny Petr Zadák. Ještě v pátek vyzvala elektrárna k obnovení dodávek uhlí, zatím však neúspěšně. „Elektrárna Opatovice jednoznačně prohlašuje, že všechny dodávky uhlí řádně a včas hradí a jednání Czech Coalu považuje za neopodstatněné a ryze účelové,“ sdělil ještě Zadák. 
Elektrárna Opatovice v reakci na tyto skutečnosti svolala na středu mimořádné zasedání dozorčí rady. S návrhy řešení problematické situace a dalším postupem se seznámila dozorčí rada elektrárny i představitelé měst Hradec Králové, Pardubice, Chrudim a Lázně Bohdaneč, které jsou odtud také zásobovány teplem a teplou vodou.
„V současné době disponujeme celkovými zásobami ve výši přes 220 tisíc tun hnědého uhlí. Tento objem postačuje na minimálně tři měsíce provozu,“ uklidňoval rozvířenou situaci výkonný ředitel elektrárny Václav Pašek. Dodal, že zástupci elektrárny začali neprodleně pracovat na zajištění náhradních dodávek uhlí pro případ, že by Czech Coal nadále odmítal v dodávkách pokračovat. „Ve městě samozřejmě máme několik záložních zdrojů, ale ty dokážou pouze temperovat několik dní na 18 stupňů,“ řekl po zasedání České televizi primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.
Dozorčí rada je rozhořčena přístupem těžební společnosti. „Považuji za nepřijatelné v právním státu, aby si těžební společnost zneužíváním nerostného bohatství brala jako rukojmí desítky tisíc domácností, závislých na dodávkách tepla vyráběného z uhlí,“ prohlásila Štěpánka Fraňková, členka dozorčí rady a také primátorka Pardubic.
Společnost Czech Coal vzkazuje, že i když smlouva zanikla, nabízí dodávky hnědého uhlí pro zajištění výroby tepla a teplé vody a to při zachování stávajících cen. „Pokud Czech Coal chce skutečně pokračovat v dodávkách pro EOP za dosavadní cenu, jak nyní deklaruje, pak je nepochopitelné, proč dodávky zcela zastavil. Czech Coalu přece nic nebrání v tom, aby dodávky uhlí obnovil“, konstatoval Jan Špringl, předseda představenstva elektrárny. Podle vedení elektrárny jde Czech Coalu jednoznačně o vliv na energetickém trhu. Ředitel Pašek ujistil, že se spor nedotkne odběratelů, hodlá k tomu využít všech možných cest.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme