Dočká se Hradec nového stadionu? Přípravy pokročily, alespoň podle radnice

Hřiště s novým povrchem
Hřiště s novým povrchem | autor: FCHK

Právě dnes ve čtvrtek 10. listopadu město požádalo o územní rozhodnutí k výstavbě nového fotbalového stadionu v Malšovicích. Co to znamená? Podle magistrátu se tak přípravy posouvají do další etapy. Pokud nedojde k odvoláním, rozhodnutí o umístění stavby by mohlo být vydáno do třech měsíců. Pak se musí vypracovat projektová dokumentace ke stavebnímu povolení. Samotná stavba by mohla začít na konci roku 2017. V roce 2015 zastupitelé rozhodli, že stadion o kapacitě asi 9500 sedících diváků bude financovat samo.

Lízátka zůstanou

Stadion bude postaven kolem současné hrací plochy a svými rozměry nepřesáhne hranice existujících nasypaných valů. Nejvýraznější stavbou nového stadionu se stane jeho západní tribuna, kde bude umístěno sportovně-technické zázemí, tedy zázemí domácích a hostujících hráčů, prostory pro média a VIP, prosklené komfortní lóže se zázemím, kanceláře fotbalového klubu, fanshop, stanoviště komentátora a další funkce. Zachováno bude i typické osvětlení hrací plochy, i když v modernizované podobě.

Příprava projektu nového stadionu začala veřejnou soutěží na projektanta, jejíž výsledky byly známy na jaře letošního roku. Následně vítězné sdružení společností VPÚ Deco Praha a AS Projekt předložilo celkový koncept řešení stadionu a po jeho odsouhlasení městem byla rozpracována dokumentace k územnímu rozhodnutí. Nyní již má město k dispozici veškerá kladná vyjádření orgánů státní správy a správců inženýrských sítí a mohlo podat žádost území řízení. „Pokud nedojde k odvoláním, rozhodnutí o umístění stavby by mohlo být vydáno do třech měsíců,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich. O tom, jakým způsobem bude město financovat výstavbu stadionu, bude rozhodnuto v první polovině příštího roku.

 
V průběhu zpracování dokumentace bylo nutné řešit i nesnadné otázky parkování u fotbalového stadionu či jeho dopravního napojení na silniční síť. Jedním z nejdůležitějších kritérií města zůstává dodržení maximálních investičních nákladů ve výši 400 milionů korun.  Město spolu s fotbalovým klubem už letos do úprav východní tribuny všesportovního stadionu investovalo částku 12 milionů korun. „Jednalo se o investici nutnou k tomu, abychom splnili podmínky pro nejvyšší ligu a mohli hrát domácí zápasy v Hradci. Peníze však ani s výstavbou nového stadionu nepřijdou nazmar. Opravená východní tribuna bude dál sloužit jako zázemí pro tréninkovou plochu a bude zde i sídlo okresního a krajského fotbalového svazu,“ vysvětluje Richard Jukl, ředitel FCHK. Mimo východní tribuny slouží také od tohoto týdne hradeckým fotbalistům tréninkové hřiště se zcela novým povrchem. „Na rekonstrukci 15 let starého povrchu tréninkového hřiště se nám podařilo získat dotace Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a města Hradec Králové. Jsem i za naše fotbalisty velmi rád, že nyní máme moderní tréninkové zázemí a věřím, že se to pozitivně projeví na výsledcích klubu,“ dodává Richard Jukl.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více

Weber končí na lavičce Hradce, na nový stadion se vrací Kotal

Fotbalisté Hradce Králové mají nového trenéra. Po nepřesvědčivých výkonech a čtyřech prohrách v posledních pěti zápasech skončil na lavičce Votroků Jozef Weber. Novým koučem se stává Václav Kotal, který u týmu už v minulosti působil jako hráč i jako trenér, navíc žije v Hradci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme