Do Hradce zavítá festival muzejních nocí

První ročník Královéhradecké muzejní noci proběhne v Hradci Králové v pátek 30. května od 19.00 do 24.00 hodin. Návštěvníci budou mít příležitost zdarma si prohlédnout expozice v šesti muzeích a galeriích, které mimořádně vystaví i vzácné exponáty. Nebude chybět ani doprovodný program s netradičními akcemi.

V rámci Mezinárodního dne muzeí a galerií otevře své brány Muzeum východních Čech v Hradci Králové. „Kromě standardní nabídky a komentovaných prohlídek mimořádně vystavíme dva středověké iluminované rukopisy ze 16. století. Připravujeme také ukázku práce ve středověké iluminátorské dílně a vystoupení skupiny historického šermu Abbaca. Děti si budou moci vyzkoušet výrobu pečetidla. Občerstvení nabídne středověká krčma,“ řekl ředitel muzea Zdeněk Zahradník. Do akce se zapojí i Galerie moderního umění a Galerie Vladimíra Preclíka v Hradci Králové. Jedinečná sbírka nejstarší železniční zabezpečovací techniky ve střední Evropě  bude k vidění v hradecké Muzejní expozici sdělovací a zabezpečovací techniky, které se nachází v  Kydlinovské  ulici. Připojí se také České farmaceutické muzeum v Hospitálu Kuks. Prohlídku Zahrádkářského muzea v Plotištích nad Labem zpříjemní návštěvníkům degustace vín z révy pěstované na Hradecku. Jak uvedl ředitel muzea Otto Macl, připraveno je čtení z ručně psaných Malšovických kronik Josefa Kuřátka.
Na akci vypraví Dopravní podnik města Hradce Králové  speciální autobusovou linku, která bude k dispozici návštěvníkům zdarma. Pojede po trase Adalbertinum – Meliorace – Plotiště -  pošta a zpět k Adalbertinu.
Muzejní noci se v České republice organizují od roku 2004. Projekt má za cíl přesvědčit návštěvníky, že jim muzea a galerie mají co nabídnout po celý rok.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme