Do Dukelské a S. K. Neumanna se s jarem vrátí MHD

Návrat MHD do Dukelské a S. K. Neumanna se očekává na jaře
Návrat MHD do Dukelské a S. K. Neumanna se očekává na jaře

V průběhu několika následujících týdnů by se měla do ulic Dukelské a S. K. Neumanna vrátit opět městská hromadná doprava, podle informací z radnice to ale bude prozatím v náhradním režimu.

Stavebníci v současné době finišují s procesy, které bezprostředně návratu MHD na tyto ulice předcházejí. "Pokládku obrub a následně kameniva zpevněného cementem zakončí položení živičné vrstvy silnice. Sníh a mráz, kvůli kterým došlo ke zpomalení stavebních postupů, už pominuly, stavebníci ulice proto brzo zprovozní," popsala situaci Magdalena Vlčková, mluvčí za Magistrát města Hradec Králové.

Důvody zdržení návratu MHD 

Harmonogram celé rekonstrukce nám. 28. října podle vyjádření z radnice pokračuje podle plánu. Stavba však nabrala v uplynulých třech týdnech zpoždění kvůli sněhové pokrývce a silným mrazům. "Spodní vrstvy komunikace, na kterých odtála sněhová pokrývka, jsou stále zmrzlé a je proto třeba některé stavební postupy neuspěchat, neboť by se tyto vrstvy mohly spolu s oteplením rozpadnout. Stavebníci proto museli zastavit veškeré mokré procesy včetně pokládek obrub," informovala tisková mluvčí Vlčková. 

V minulých dnech se práce opět rozjely, firma pokládá po stranách obou ulic obruby a odvodnění. „Pak budeme pokládat kamenivo zpevněné cementem do hlavního prostoru ulice, což je v podstatě beton, který by měl zrát osmadvacet dnů a následovat pak bude položení živičných vrstev,“ upřesnil poslední kroky před otevřením ulic Václav Pišta za zhotovitele. 

Časový harmonogram rekonstrukce je i přes komplikace dodržován a Magistrát města Hradec Králové i nadále počítá s ukončením prací na podzim letošního roku. "Rozdělit tuto náročnou rekonstrukci na několik etap, na což upozorňují někteří občané, by nebylo možné, došlo by ke zkomplikování na sebe návazných stavebních prací, stavba by se významně prodražila, trvala by déle, což by opět oddálilo návrat provozu MHD," upozornila mluvčí za královéhradecký magistrát.

„Inženýrské sítě, kterých je v rekonstruované lokalitě mnoho, ve většině případů přecházejí celou šíří komunikace,“ vysvětluje jeden z důvodů zavrhnutí etapizace Václav Pišta. „Na vodovod a kanalizaci jsou napojeny nemovitosti po obou stranách ulice, z čehož plyne, že by sanace po půlkách vozovky nebylo vhodné realizovat i s ohledem spáru uprostřed rekonstruované vozovky v celém průřezu jejich konstrukčních vrstev,“ uvedl vedoucí investičního odboru magistrátu Valentýn Avramov. Dodal také, že tyto přípojky jsou hluboko v zemi a vzhledem k tak hlubokým výkopům by bylo velice obtížné zajistit v jejich těsné blízkosti bezpečnost lidí a projíždějících vozidel.

Kdy se vrátí do jízdních řádů MHD staré zastávky? 

Postupný termín návratu k původním jízdním řádům MHD do ulic S. K. Neumanna a Dukelské ke konci loňského roku byl součástí stanoveného harmonogramu prací. Termín však vycházel z projektové dokumentace a potvrzeného stavu sítí dle vyjádření správců. "Při zahájení prací na demolici vrchních částí komunikace však byly zjištěny závažné nedostatky na kanalizaci v ul. S. K. Neumanna, která byla značně netěsná, což způsobilo velké kaverny a neúnosnost vrchních vrstev vozovky. Z tohoto důvodu byly práce na komunikaci pozastaveny a správce sítě přistoupil k likvidaci této kanalizace," upřesnila mluvčí radnice Vlčková.

Další problematická síť se objevila v ul. Dukelská, jednalo se o plynovod vč. domovních přípojek. Podle vedení radnice musela být proto zpracována projektová dokumentace a následně potrubí přeloženo. Došlo zhruba ke dvouměsíčnímu zdržení prací. Magistrát města potvrdil, že provoz MHD se do zrekonstruovaných ulic vrátí v průběhu několika následujících týdnů, po uplynutí lhůty, kterou si žádají standardní technologické procesy.

Radnice uvádí, že celkové náklady stavby se budou pohybovat kolem 93 milionů korun, přičemž významnou část peněz pokryjí dotace z Evropské unie. „Složitou rekonstrukcí teď prochází jedna z historických tepen krajského města, která již vyžadovala opravu, přičemž město do budoucna počítá s obnovou navazující třídy Karla IV. a podchodu, což je spojnice se samotným historickým centrem,“ uzavřel Jindřich Vedlich, náměstek primátora města.

Demoliční práce na kanalizaci | Foto: MmHK Demoliční práce na kanalizaci | Foto: MmHK
Důvodem zdržení byly nesprávné údaje ve stavební dokumentaci | Foto: MmHK Důvodem zdržení byly nesprávné údaje ve stavební dokumentaci | Foto: MmHK
Dokumentace stavu sítí z léta 2012 | Foto: MmHK Dokumentace stavu sítí z léta 2012 | Foto: MmHK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
21.3.2013 08:47
Diviš (neregistrovaný)
Včera t,j,20.3.jsem se šel ve 14 hod. podívat jak finišují stavebíci na této stavbě .Mezi Skleňenou věží a Teskem se pohybovalo 6 lidí s lopatami zrovna ani moc nepracovali ,ale žádný finiš jsem tam neviděl.Běžte se tam na ten finiš občas podívat než něco napíšete!!!To co se tam od podzima děje je naprostá katastofa!!!Před kostel jsem raději ani nedošel!!! zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.3.2013 08:47
Diviš (neregistrovaný)
Včera t,j,20.3.jsem se šel ve 14 hod. podívat jak finišují stavebíci na této stavbě .Mezi Skleňenou věží a Teskem se pohybovalo 6 lidí s lopatami zrovna ani moc nepracovali ,ale žádný finiš jsem tam neviděl.Běžte se tam na ten finiš občas podívat než něco napíšete!!!To co se tam od podzima děje je naprostá katastofa!!!Před kostel jsem raději ani nedošel!!!
25.3.2013 08:59
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
RE:
Dobrý den,
chodíme se tam dívat vcelku pravidelně a se stejnou nespokojeností sledujeme vývoj v postupu prací.

Bohužel o tom můžeme jenom psát a informovat, více v našich silách není.
26.3.2013 16:14
BETULE  (Nováček +1)
Tato stavba je neskutečná,tam neví jedna ruka co dělá ta druhá.Je to neskutečné zlo,co Hradec potkalo za 93 milionů.
10.4.2013 09:07
Diviš (neregistrovaný)
Někdo by měl všechny zodpovědné za tuto hroznou akci hát k terstní zodpověenosti, včetně ztráty místa a vysoké pokuty a úhrady vzniklých škod.Kdo,ale je" ten někdo" ,když všichni zodpovědní jsou v tom nějak "zainteresováni"Takže čekejme až se" dílo podaří". Na přestřihování slavnostní pásky se sejdou s velkou slávou všichni a že by měli být spíš zavřeni, na to se zapomene a objektivní příčiny nakonec zjistí ,že to bylo ještě s předstihem!Otázkou zůstáva zda se brzy neobjevý,nějaké nepředvídané závady!!!!Bohu žel tak to chodí v celém státě a to nejsem bolševik!!!!!
20.4.2013 20:29
Jiří Skyba (neregistrovaný)
Zúžení vozovky
Dnes jsem procházel podél staveniště v prostoru obchodního domu Tesco - Střelnice.
Přinejmenším ve dvou místech ( u OC Atrium a u vjezdu na Střelnici ) bude vozovka podle ustavených obrubníků velice razantně zúžena. Bylo by vhodné zkontrolovat, zda je to v souladu se schválenou projektovou dokumentací.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Dopravní podnik od března zdraží. Jízdenka placená kartou bude místo 14 korun stát 25

Od března letošního roku dojde k úpravě ceny za jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Za jízdenku, kterou si koupíte nyní za 14 korun městskou nebo bankovní kartou nově zaplatíte 25 korun. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme