Divadlo Drak si připomíná 60 let od svého vzniku. Oslavy potrvají celý rok

Poslední trik Georgese Méliése
Poslední trik Georgese Méliése | autor: Divadlo Drak

Divadlo Drak v Hradci Králové zahájilo oslavy 60. výročí. Stalo se tak uvedením úspěšného představení Poslední trik Georgese Méliése. Výročí si divadlo bude připomínat celý rok také koncerty či výstavami. Oslavy vyvrcholí na podzim velkým setkáním na jevišti i v hledišti divadla. Divadlo chystá prezentaci také v zahraničí. S tím souvisí spolupráce s Českým centrem v Londýně a s několika londýnskými divadelními pracovníky.

Ve druhé polovině ledna umělecká ředitelka Dominika Špalková a dramaturg Tomáš Jarkovský vystoupí s přednáškou o divadle na londýnské Royal Central School of Speech and Drama. V závěru března se tamtéž chystá masterclass uměleckého řezbáře Jiřího Bareše. „Drak měl vždy blízko k zahraničí. Máme v jednání několik akcí ve Velké Británii,“ odhaluje pro idnes.cz plány Dominika Špalková. Rádi by v Londýně zahájili výstavu, která 60. výročí divadla připomene. Ta by měla pak kočovat po Velké Británii až do srpna, kdy by divadlo mělo vystoupit na prestižním festivalu Fringe ve skotském Edinburghu.

Stěžejními body jubilejní sezony jsou premiéry Bílého tesáka a Fausta. Adaptaci Londonova románu v režii uměleckého šéfa Draku Jakuba Vašíčka uvede divadlo poprvé 3. března a v pražské premiéře pak 6. dubna v La Fabrice v rámci Dne Divadla Drak.

Divadlo si nadělí vlastní šapitó

Slavností výroční inscenací však bude především Faust, kterého divadlo uvede v červnu v rámci festivalu Divadlo evropských regionů. Inscenace se bude odehrávat v novém šapitó před budouvou divadla, které si hradecká scéna k výročí nadělí. Šapitó bude sloužit i jako mobilní divadlo pro zájezdy v tuzemsku i zahraničí.

Oslavy bude provázet logo Let´s 60!. Má představovat nejen hrdost na historii divadla, ale také myšlenku, že divadlo se nesmí zastavit, ale musí jít stále dál.

Scéna vznikla v Hradci Králové v roce 1958 jako Východočeské loutkové divadlo. Drak se v názvu divadla, které na sebe začalo výrazně upozorňovat od konce 60. let, objevil v roce 1968. Divadlo vychází z tuzemské loutkářské tradice a je jednou z nejvýznamnějších českých loutkových scén. Své postavení Drak podtrhl od roku 1992 také provozováním Mezinárodního institutu figurálního divadla, místa konfrontace domácích a zahraničních tvůrců loutkového divadla. Od roku 2010 nabízí v Labyrintu Divadla Drak zájemcům možnost vyzkoušet si, jak vzniká divadelní inscenace.

Nejslavnější éru divadlo zažilo za režiséra Josefa Krofty, který do Draku nastoupil v roce 1971. Slavnou autorskou trojici s ním tvořili hudebník a herec Jiří Vyšohlíd a výtvarník Petr Matásek. Kroftova éra trvala takřka 40 let.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecké Divadlo Drak sbíralo ceny na mezinárodních festivalech

Inscenace Divadla Drak Šípková Růženka zabodovala v průběhu září na třech mezinárodních divadelních festivalech. Loutkoherec Jan Popela získal cenu za ztvárnění zlé sudičky na 54th International Puppet Theatre Festival – PIF v chorvatském Záhřebu. K té pak následně přidal i…
Čtěte více

Hradecké Divadlo Drak míří se svou groteskovou Šípkovou Růženkou do zahraničí

Maňásková inscenace Divadla Drak Šípková Růženka se v druhé polovině září představí dětskému publiku na dvou mezinárodních festivalech. První zastávkou bude The International Puppet Theatre Festival – PIF v Chorvatské Záhřebu. Zde inscenaci diváci uvidí 22. 9. 2021. Ze Záhřebu…
Čtěte více

Filmovou verzí inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem chce Divadlo Drak o Vánocích potěšit své diváky

Na období adventu připravilo Divadlo Drak pro své diváky speciální dárek. Je jím filmová verze oblíbené vánoční inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem natočená v autentickém prostředí kostela sv. Jana Křtitele na Novém Hradci a jeho bezprostředním okolí. Nejedná se přitom o pouhý…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme