Divadelníci zaplní ulice Hradce. Na čerstvém vzduchu nebude chybět tanec ani poezie

Program pod širým nebem potrvá deset dní
Program pod širým nebem potrvá deset dní

Domácí i zahraniční divadelní hry, povídání v podkroví, venkovní pohádky i pouliční vystoupení hudebníků a umělců. Nejen to přinese letošní mezinárodní festival Divadlo evropských regionů a s ním spojený Open Air Program v ulicích města. Na unikátní akci, která už po dvaadvacáté v řadě zaplní ulice Hradce Králové divadlem, se můžete vydat od 17. do 26. června.

Letošní program zve na domácí i zahraniční hvězdy

Letošní svátek divadla do východočeské metropole přiláká desítky divadelních představení z různých koutů České republiky i ze zahraničí, stovky diváků, hvězdy českého filmu i začínající divadelníky, divadlo činoherní, loutkové, alternativní, pohybové, experimentální i pouliční a nejrůznější doprovodné a hudební projekty. Na divadlo všeho druhu se můžete těšit jak v prostorách Klicperova divadla, tak i například na jeho letní scéně či přímo v ulicích města.

Open Air Program přinese na tři stovky různých představení

Nedílnou a neméně oblíbenou součástí festivalu je od roku 2000 Open Air Program, který pořádá nezisková organizace Kontrapunkt. Ten letos proběhne na Pivovarském náměstí, Kavčím plácku, na Náplavce, Jižních terasách a jako již tradičně i v Žižkových sadech. Celkově na 14 otevřených scénách a šapitó. Na nesoutěžní desetidenní přehlídce vás čeká více než 300 divadelních, hudebních a výtvarných produkcí od činohry a kabaretu až po autorská představení, improvizace či loutkové divadlo. Těšit se pak můžete i na tradiční blešák. Každý rok tuto část festivalu navštíví zhruba 50 tisíc diváků.

"Podstatnou součástí divadelních dní jsou hudební a taneční produkce v ulicích. Do 17. ročníku nesoutěžní divadelní přehlídky se na základě výzvy přihlásilo k 140 převážené neprofesionálních souborů, skupin či sólo účinkujících," uvádějí pořadatelé Open Air Programu.

Dejvické divadlo i Michal Horáček

Z českých divadelních souborů do Hradce zamíří například Dejvické divadlo, sousední Východočeské divadlo s povedenou adaptací hry Kdo se bojí Virginie Woolfové, VOSTO5, Divadlo Bufet, Národní divadlo Brno se svými Běsi, Divadlo Na Zábradlí, Českobudějovické divadlo či divadelníci z Kladna. Chybět pochopitelně nebudou ani domácí divadelníci a řada dalších uměleckých souborů.

Divadelníci si v letošním roce také připomenou 400 let od výročí úmrtí Williama Shakespeara. A to inscenacemi Zimní pohádka, Král Lear a Young Shylock. O významném dramatikovi bude vyprávět profesor Martin Hilský. Kromě něj se na festival chystají vyprávět Dagmar Pecková a Michal Horáček.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Divadelní festival se blíží. Vstupenky budou v předprodeji už od pondělí

Už se nemůžete dočkat, až si budete užívat kultury v hradeckých ulicích? Letošní divadelní festival je naplánován v termínu od 24. června až do 1. července. Předprodej vstupenek začíná už v pondělí 9. května od 10 hodin. Regiony - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové…
Čtěte více

Divadelní festival se vrací do Hradce v plném rozsahu a s novým názvem Regiony

Červnový divadelní festival, který má v Hradci Králové více než pětadvacetiletou tradici, ohrožovala do poslední chvíle nepředvídatelná vládní opatření a omezení. Nakonec rozvolnění umožní, aby se tradiční svátek divadla a živého umění uskutečnil v plném programovém rozsahu…
Čtěte více

Zveme: Na divadelňák Letos jinak, farmářské trhy a noční prohlídku města

Poslední červnový víkend slibuje velkou nálož kultury, ač se do poslední chvíli nevědělo, jakou bude mít letošní výjimečný ročník divadelního festivalu podobu. Festival Divadlo evropských regionů a Open air program LETOS JINAK se koná od pátku do neděle. Vyrazit můžete také do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme