Divadelní festival už za měsíc obsadí scény i ulice Hradce Králové

Divadelní festival najdeme opět i v ulicích | Foto: Open Air Program
Divadelní festival najdeme opět i v ulicích | Foto: Open Air Program

Mezinárodní divadelní festival Divadlo evropských regionů začíná sice až s koncem divadelní sezóny, ale už nyní je jasné, že přesně za měsíc bude Hradec Králové opět hlavním divadelním městem v republice. 

Divadlo, divadelníci, umělci a muzikatni obsadí nejen hradecké divadelní scény, ale v rámci Open Air Programu také zaplní ulice, parky a náměstí Hradce Králové. 

Klicperovo divadlo už zveřejnilo program festivalu Divadlo evropských regionů a zájem o vstupenky na domácí i hostující divadelníky je velký. Je se na co těšit, protože Hradec Králové opět bude hostit špičku z domácí i evropské divadelní scény. Letošní devatenácté pokračování festivalu začíná 21. června a skončí v neděli 30. června a už tradičně ho doprovodí Open Air Program v ulicích města. 

Festival představí hru světově známého režiséra Malkoviche

Festival Divadlo evropských regionů zahájí hra Nebezpečné vztahy v režii slavného Johna Malkoviche, amerického režiséra a herce. „Bohužel John Malkovich nebude osobně přítomen, bylo těžké v jeho nabitém programu sjednat volné termíny,“ uvedla Jana Slouková, dramaturgyně Klicperova divadla. 

Malkovichovi Nebezpečné vztahy popisují souboj muže a ženy (v oblasti vztahů, jak jinak), kterému na zajímavosti jistě dodá i originální provedení ve francouzštině. Hrát budou herci z Paříže, ale diváci nepřijdou o ucelený zážitek - hru totiž doprovodí české titulky.

Slavnostní zahájení festivalu začíná v pátek 21. června v sedm hodin večer na hlavní scéně Klicperova divadla. 

Speciality letošního festivalu Divadlo evropských regionů

Divadelní festival, který pořádá Klicperovo divadlo v jeho už 19. opakování, do Hradce Králové přivede lahůdky nejen z českých a moravských divadelních prken. Ze zahraničí dorazí hosté ze slovenského Martina, Košic, Nitry anebo Bratislavy, dále pak z Francie, Ruska, Ukrajiny, Polska anebo Slovinska.

Na co speciálně zvou „klicperáci“? „Rozhodně na již zmíněné Nebezpečné vztahy. Dále pak na kolegy ze Slovenského komorního divadla v Martině a jejich oceňovanou inscenaci Sedem dní do pohrebu,“ zve Jana Slouková dramaturgyně z Klicperova divadla. 

Dramaturgyně festivalu a Klicperova divadla také upozorňuje na Gogolovy Hráče v precizním podání herců z ostravské Malé scény Aréna. Vypíchla také režijní počin jednoho z nejtalentovanějších současných režisérů mladší generace Jana Mikuláška v inscenaci Na větrné hůrce, s tou přijedou herci z ostravského Divadla Petra Bezruče. 

Režisér Mikulášek se však také představí se svou hrou Nenápadný půvab buržoazie (Divadlo Reduta z Brna), která byla Divadelními novinami označena za Inscenaci roku 2012.

V rámci festivalového programu nelze opomenout ani pravidelné koncerty na letní scéně u Klicperova divadla. K největším letošním hvězdám se zcela určitě může počítat Laco Deczi a Celula New York anebo zpívající „žluté“ dámy z Yellow Sisters. Věrný klicperovský divák však neopomine zajít na hudební vystoupení herců z domovské scény. 

Na divadlo vyražte i na venkovní scény Open Air Programu

Divadlo evropských regionů obsadí všechny královéhradecké divadelní scény a už tradičně festival doprovodí Oper Air Program, který v dobrém slova smyslu vtrhne na dvacítku míst v centru Hradce Králové.  

Open Air Program se k divadelnímu festivalu připojuje už od roku 1999 a letos na něm najdeme více než 200 divadelních, hudebních a výtvarných produkcí, které zahrnou nejrůznější žánry – činohru, kabarety, improvizace, autorská představení, storytelling, pohádky, loutkové divadlo anebo chůdařská představení. 

„Open“ je do jisté míry alternativou k programu na divadelních scénách. "Open Air Program opět namíchá koktejl nového a experimentálního divadla a zaplní ulice, atria a náměstí performancemi a hudebníky. Festivalové publikum čekají scény v Městské hudební síni, atriu Radnice, dalších částech historického centra a samozřejmě divadelní stany v Žižkových sadech," popsala připravovaný Open Air Program Martina Erbsová, ředitelka Open Air Program.

Další informace o divadelním festivalu a festivalu Open Air Program vám budeme přinášet v průběhu celého června.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

ZVEME: Na Opaťák fest, Kára Day nebo do Divadla Drak

Co čeká Hradečáky o víkendu? Na Opatovickém rybníku se koná festival, na Šrámkově statku v Pileticích zahrají Malina Brothers, na Polygonu se chystá takzvaný Kára Day. S dětmi můžete vyrazit do Divadla Drak nebo na pohádku do kempu Stříbrný rybník.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme