Divadelní festival pod širým nebem Open Air Program nabídne na dvě stovky představení

Loňský Open Air Program | Foto: Jiří Gangur
Loňský Open Air Program | Foto: Jiří Gangur

15. ročník Open Air Programu Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů se již kvapem blíží a pořádající nezisková organizace "kontrapunkt" odtajňuje některé informace z jeho příprav. Nejdůležitější zprávou je, že divadlo, hudba, tanec a výtvarno opět zaplní ve dnech 21. – 30. června královéhradecké ulice, atria, náměstí a další venkovní prostory. V posledních deseti červnových dnech čekají na diváky dvě stovky divadelních, hudebních a výtvarných produkcí, od činohry a kabarety až po loutková divadla. V Open stanu v Žižkových sadech letos najde své místo improvizace, stand up comedy a koncerty.

Na přehlídku divadel v hradeckých ulicích se přihlásilo na 140 účinkujících

Letošní ročník Open Air Programu, který Divadlo evropských regionů doprovází už patnáctým rokem, tradičně přivítá nesoutěžní divadelní přehlídku přímo v ulicích a dalších zákoutích města. "Na základě otevřené výzvy se přihlásilo 140 převážené neprofesionálních souborů, skupin či sólo účinkujících," uvedla Martina Erbsová, ředitelka festivalu, který do hradeckých ulic přináší na deset dnů nebývale živý ruch.

Další linii tvoří výběrová dramaturgie, která představuje inscenace již známých a tradičních souborů. "Do Hradce tak opět zamíří divadla Vosto5, Bufet, Letí, UMSKUP, Depresivní děti touží po penězích, Ztracená existence, Krátké a úderné divadlo nebo Geisslers Hofcomoedianten," vyjmenovává Martina Erbsová. Na hudební scéně Open Air Programu se festivaloví návštěvníci mohou těšit třeba na jednu ze zpěvaček oblíbené "dívčí kapely" Čokovoko anebo návštěvu až z Francie.

Doprovodný program do Žižkových sadů, do hradeckých ulic, na náměstí a do dalších zákoutí přiveze Kavárnu Respekt, oslaví se Svátek hudby, budou se promítat filmy a opět se Hradečané mohou těšit na zajímavé světelné inscenace.

Více fotografií a zpráv o loňském divadelním festivalu v ulicích Open Air Program najdete také zde

I letos má Open Air Program jedinečné téma - tentokrát to je "Open Metamorphosis"

"Abychom každoroční organizaci festivalu inovovali a mohli divákům i vystupujícím souborům nabízet nové vjemy, vymezujeme každý ročník novým tématem. Pro letošek jsme zvolili téma Proměny-Metamorfózy," líčí organizátoři venkovního divadelního festivalu.

Stejně jako se během deseti dní poklidný Hradec Králové mění v endemický životaplný prostor, v němž si scénické umění nachází ty nejvhodnější podmínky pro svoji nerušenou existenci, proměňuje se i Open Air Program, umělci i festivaloví návštěvníci. "Tuto nepochybnou proměnu chceme reflektovat především ve výtvarných, světelných a site-specific projektech, které budou přítomny po celou dobu festivalu a budou zachycovat festivalový rej a mumraj, evokující hmyzí rojení," doplňují pořadatelé.

Mediálním partnerem divadelního festivalu v ulicích Open Air Program je i v letošním roce portál HradecKrálové.cz.

Hlavním cílem projektů kulturní neziskovky kontrapunkt je od roku 2014 zapojování obyvatel Hradce Králové do kulturně-společenského dění ve městě i celého regionu, navazování odborné spolupráce s obdobně zaměřenými organizacemi, podpora kreativních lidí a příprava desetidenního Open Air Program Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme