Děti Země ustoupily a stavba dálnice D11 z Hradce do Předměřic bude pokračovat

Stavba dálnice může pokračovat.
Stavba dálnice může pokračovat. | autor: hradeckralove.cz

Další úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem by se nakonec přece jen mohl začít stavět už v říjnu. Dosud stavbu blokoval rozklad proti stavebnímu povolení, který podalo ekologické hnutí Děti Země. Hnutí však po dohodě s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) rozklad stahuje. V úterý o tom informovala Česká televize. Děti Země ani mluvčí ŘSD Jan Rýdl se v úterý nechtěli k informaci vyjádřit. Více informací by měli sdělit dnes na tiskové konferenci. Alespoň tak informuje Hradecký deník.

Děti Země stavební povolení napadly v červenci tři minuty před vypršením lhůty pro případné rozklady. V rozkladu sdružení požadovalo, aby bylo prozkoumáno 21 stanovisek úřadů k dostavbě dálnice. Vadila jim například navržená protihluková opatření či ochrana dřevin. Odvolání pak zamířilo do rozkladové komise ministra dopravy, která stavbu D11 dál za Hradec zablokovala. ŘSD však podle informací ČT některé připomínky ekologů přijalo, a hnutí proto svůj rozklad stáhlo.

Úsek D11 z Hradce Králové do Předměřic navazuje na konec dálnice v krajském městě. Na další úsek Předměřice nad Labem - Smiřice silničáři pravomocné stavební povolení už mají a úsek Smiřice - Jaroměř začalo ŘSD stavět na jaře.

„Sepsání rozkladu na deset stran bylo jednoduché, protože jsme téměř opsali rozklad podaný před rokem, neboť druhé stavební povolení bylo téměř stejné jako povolení vydané loni. A jelikož jsme se výsledku prvního rozkladu nedočkali, bylo samozřejmě logické, že rozklad podáme znovu. Musí být jasno, zda budou veřejné zájmy při výstavbě tohoto úseku dálnice řádně ochráněné,“ sdělil tehdy Deníku předseda spolku Dětí Země Miroslav Patrik.

Ještě v polovině července měli úředníci ministerstva dopravy na stole několik dalších rozkladů proti dostavbě autostrády. Lidem v okolí dálnice chyběly protihlukové stěny a místním zemědělcům obslužné komunikace. Tyto požadavky se však údajně vyřešily.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Protihlukové stěny uleví obyvatelům Svobodných Dvorů

Obyvatelé Svobodných Dvorů v Hradci Králové se dočkají nových protihlukových stěn, díky nimž se v jejich lokalitě sníží hluk z blízké dálnice. Zatím probíhají přípravné práce, samotná stavba má být zahájena v úvodu letních prázdnin. S tím se pojí také omezení na téměř…
Čtěte více

Dálnice z Hradce do Prahy už je bez omezení

Pokud budete chtít jet na Prahu od Pardubic po dálnici, už to zvládnete bez nadávek a návratu po zúženém úseku do Hradce. Největší letošní oprava českých dálnic je hotová. Stavební firmy obnovily za 47 dní 17 kilometrů dálnic D11 a D35 u Hradce Králové. V pátek do odpolední…
Čtěte více

Město změří hluk z dálnice D11. Chtějí to lidé z Plačic a Svobodných Dvorů

Na žádost obyvatel a komisí místních samospráv Plačice a Svobodné Dvory nechá město Hradec Králové provést další kontrolní měření hlukového zatížení v souvislosti s pokračováním výstavby dálnice D11. Jeho výsledkem bude oponentní posudek k měření, které bude mít k dispozici…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme