Štítky: | Magistrát | Třebeš | stacionář |

Denní stacionář pro dospělé zdravotně postižené klienty by měl vyrůst v Třebši

Nový stacionář vznikne v Třebši.
Nový stacionář vznikne v Třebši. | autor: pixabay.com

Nové zařízení, kam bude moci denně docházet až třicet dva klientů se zdravotním postižením, chystá město Hradec Králové v místní části Třebeš. Na ploše bývalého areálu technických služeb nedaleko objektu záchranné služby by měl vyrůst denní stacionář pro osoby starší patnácti let. Rada města schválila financování pokračování projektové přípravy záměru a doporučila jej zastupitelstvu ke schválení. Odhadované celkové náklady na tuto investici jsou zhruba 200 milionů korun včetně DPH. Provoz by mohl být zahájen v roce 2028.

Město má na tuto stavbu zpracovanou studii, která současně prověřila možný rozvoj celého širšího území. „Výstavba objektu je navrhována na území takzvaného brownfieldu bývalého areálu Technických služeb Hradec Králové, tedy na pozemcích, které jsou kompletně ve vlastnictví města. Dle dosud platného i navrhovaného územního plánu je zde občanská vybavenost tohoto typu možná. Příští týden požádáme zastupitelstvo o potřebné finance na další projektovou přípravu,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast územního plánování a urbanismu Adam Záruba.

V rámci dispozičního řešení byl kladen důraz zejména na takové provozní řešení, které nabídne klientům potřebnou intimitu, současně maximální optické propojení reflektující otevřenost stacionáře, jednoduchou a čitelnou orientaci ve vnitřním prostoru, komplexní nabízené služby a značnou provozní variabilitu. K objektu přiléhá také rozsáhlá zahrada, která je uzpůsobena potřebám klientů. „Město zatím provozuje zdravotnické zařízení - dětský denní rehabilitační stacionář. Vybudování nových kapacit sociální služby denního stacionáře pro dospělé je v souladu s aktuálním strategickým plánem rozvoje sociálních služeb v Hradci Králové. Zohledňuje současné požadavky v oblasti sociální péče komunitního charakteru a splňuje kritéria moderního zázemí takovéhoto typu. Zařízení se tak stane dalším pilířem podpory takzvaných rodinných pečujících,“ vysvětluje Pavel Vrbický, náměstek primátorky města pro oblast sociálních věcí.

Hrubý odhad nákladů na stavbu nového městského zázemí pro zdravotně postižené činí něco přes 200 milionů korun vč. DPH. Přibližně 100 milionů korun je odhadováno na výstavbu objektu a obdobná částka na ostatní související investice, jako například demolice, úpravu dopravní infrastruktury, zastávky MHD a okolního prostranství. „Vše připravujeme současně s cílem navrhnout objekt a jeho využití tak, aby splňoval podmínky dotačního programu. Je zařazen na seznam projektů ITI 2021+, na které bude možné žádat o prostředky na sociální oblast v Hradecko-pardubické aglomeraci v rámci IROP 2021-2027. Zároveň budeme prověřovat i možnost využití jiných dotačních možností, jako jsou třeba dotace z Národního plánu obnovy na regeneraci brownfieldů, Operační program Životní prostředí s ohledem na řešení hospodaření s dešťovými vodami a podobně,“ doplňuje náměstek primátorky Lukáš Řádek, zodpovědný za městské investice, rozvoj města a dotace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Stacionář pro zdravotně postižené by v Třebši mohl začít růst za dva roky

Příprava výstavby nového denního stacionáře pro klienty se zdravotním postižením, který má vyrůst v místní části Třebeš, opět pokročila. Radní města schválili výběr projektanta i autorského dozoru pro stavbu, a to za přibližně 5,8 milionu korun bez DPH. Zhotovení projektové…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme