Dálnice z Hradce na Polsko hned tak nebude

Další jednání o dostavbě dálnice D11 a rychlostní silnice R35 jen konstatovala stará fakta. Regionální politici i zástupci vlády se znovu shodli na nutnosti obě silnice dobudovat. Tím však iniciativa zatím končí. Nejsou peníze.

Po letech sporů se rýsuje opravdová dohoda s farmářkou Ludmilou Havránkovou, na pardubické R35 se chystá vyvlastnění několika metrů pozemků Jana Tikala z Opatovic. Přesto se ale začátku prací brzy nedočkáme. Brzdou se stává napjatý státní rozpočet. Letos se začne stavět pouze spojnice obou silnic, tedy třetí patro křižovatky u Opatovic. Ta bude financována z evropských fondů.
Další úseky nejdříve za 6 let. Podle ministerstva dopravy by se dálnice D11 směrem k Polsku mohla posunout nejdříve v roce 2016. České republice proto hrozí ostuda, protože polská strana chce svou část dálnice dostavět už za dva roky. Podle vlády to ale Poláci nestihnou. „Není pravdou, že máme s pokračováním na Polsko, kde se D11 spojí s dálnicí S3, problémy. Poláci původně mluvili o termínu zprovoznění 2012, dnes už je jisté, že to dříve než v roce 2015 nestihnou,“ prohlásil v Hradeckém deníku náměstek ministra dopravy Tomáš Kaas.
U R35 vázne výkup pozemků. „Na příští rok je třeba sehnat alespoň 200 milionů korun na výkupy pozemků. Bez nich se nehneme z místa a pro další výstavbu by to byla velká komplikace,“ varoval v Deníku Ivo Toman, vládní zmocněnec pro výstavbu obou dálnic. Pro letošní rok dostali stavbaři pouhých 30 milionů, což bude stačit pouze na dokumentaci. Další peníze vláda slibuje v roce 2020.
Jediným novým úsekem, který je zatím na dohled, se tak zřejmě stanou 3 kilometry D11 u Hradce Králové, které mají překonat pole Ludmily Havránkové a dovést dálnici až ke krajskému městu. Tento úsek by mohl být v provozu na jaře 2012.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.3.2010 11:43
Honza (neregistrovaný)
jedine reseni je: Nevolit Ty, kteri jsou nyni u moci. Tim, ze jim dame hlasy, jen ukazeme, ze nam je to vlastne jedno a tlachani v krouzcich nam bohate vystaci. Nasi politici jsou vysmechem nasi spolecnosti.

Vcera jsem dival na diskuzi z Pce kraje, pouze tri strany se opet napadaly. ODS, CSSD a KSCM. Ostatni vedly diskuzi...obrazek si kazdy z toho udela sam.
4.3.2010 18:42
STDM (neregistrovaný)
Vážení, to je stav. Kolik roků se kolem toho tlachá a nic. Kdyby se všichni tlachající zřekli svých platů, tak by snad na tu D11 k polským hranicím už bylo.
4.3.2010 19:55
Hradecan (neregistrovaný)
Nejen platů,ale i dalších bonusů.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme