D11 má další problémy, propadá se

Dálnice D11 se zdá být lidově řečeno „prokletá“. Když už se státu pravděpodobně podařilo najít společnou řeč s farmářkou Ludmilou Havránkovou, stal se problémem úsek z Hradce Králové k polské hranici. Další karamboly teď musí správce řešit na už používaném úseku z krajského města k lanovému mostu u Poděbrad. Dálnice se na několika místech propadá.

Těleso dálnice začalo pracovat brzy po otevření nového úseku. Nyní se tři roky stará dálnice propadá a řidiči se musí připravit na rozsáhlé opravy a uzavírky. Jak uvedlo Rádio Impuls, silničáři už na místech špatně postavené silnice snížili rychlost na 80 km/h. Podle informací týdeníku Sedmička bude Ředitelství silnic a dálnic tyto závady reklamovat u stavební společnosti Skanska. Kde se stala chyba, není zatím jasné.
"Vypadá to, že problém je se spodní vodou, která se tam stahuje. Kvůli tomu dochází ke zbobtnávání a změnám v podloží. Přesnou příčinu zatím neznáme, ještě probíhají zkoušky a vrty," řekl správce stavby úseku dálnice D11 mezi Chýští a Hradcem Králové Jan Doubrava. Řešení může představovat noční můru. Podle Doubravy bude možná nutné celý vadný úsek vybourat a postavit znovu. "Vypadá to, že je v oblasti stavby narušený vodní režim. Nikdo zatím nedokázal říci, v kterém místě je problém," doplnil Milan Zeman ze společnosti Skanska s tím, že při stavbě byly dodrženy všechny postupy.
Nový úsek dálnice D11 byl podle informací zpravodajského serveru Rádia Impuls dokončen za 15 miliard korun v prosinci 2006. Část se řidičům ještě letos zcela uzavře. "Bude se muset sáhnout do všech konstrukčních vrstev vozovky. Bude to znamenat uzavření vždy celého směru dálnice," uvedl Doubrava.
Nerovností na dálnici se bojí i policie. "Auta to houpání rozhází, zvláště když je mokro. Když se na jednom z těchto míst stala dopravní nehoda, upozornili jsme na to, že při běžné rychlosti může být dálnice v místech, kde se propadá, nebezpečná," uvedl vedoucí hradecké krajské dopravní policie Karel Bušta.
Co na řidiče čeká? Dálnice se tak nevyhne rozsáhlé opravě, řidiči si budou muset zvyknout na objízdné trasy a na obzoru jsou spory o to, kdo chybu zavinil. Stavbu provedla Skanska, geologický průzkum Ředitelství silnic a dálnic.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
17.3.2010 12:25
rzr (neregistrovaný)
Co kdyby se aspoň někdo z pachatelů článku po D11 projel? Snížení rychlosti zatím nikde není, jen doporučená 80km/h je na dálnici už od podzimu, teď přibyla další. Je to alibismus a výsměch všem, kdo po této placené polní cestě jezdí, platit 1200kč a jezdit 80 je nádhera. pravdou je, že po novém úseku ještě ani kamiony nezačaly jezdit a kvalita povrchu dohání tu starou část.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme