Štítky: | cyklostezky Hradec Králové | Cyklo |

Cykloturistika má v kraji zelenou, budou se stavět nové cyklotrasy

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Hradec Králové je městem, ke kterému cyklistika neodmyslitelně patří, v Královéhradeckém kraji tomu je stejně tak - začíná se totiž plánovat vytyčování a stavba až 330 kilometrů nových cyklostezek.

Cyklotrasy by měly propojit Jaroměř, Českou Skalici anebo Náchod až na polské hranice, uvedl to portál České noviny.cz. Uvažuje se také o tom, že by přes Královéhradecký kraj mohly vést trasy Odra - Nisa anebo Příhraniční cyklostezka. 

Královéhradecký kraj a jeho vedení před nedávnem schválili strategii cyklodopravy, která ve výhledu tří až čtyř let počítá se započetím staveb cyklostezek v zatím nevídaném rozsahu. Krajem by tak mohlo vést až 99 kilometrů zcela nových tras pro cyklisty, zbylé kilometry z plánovaných více jak tří set povedou po stávajících komunikacích. V současti probíhají studie proveditelnosti, které odpoví na to, kde je reálné cyklotrasy realizovat. 

Z dokumentu, který krajské vedení schválilo, vyplývá také to, že v Královéhradeckém kraji by se v budoucnu mohla dokončit cyklotrasa z Kuksu do Krkonoš, jejíž významná část z Hradce Králové na Kuks byla cyklistům, bruslařům i pěším předána letos v květnu. Kraj by měla křižovat i cyklotrasa s názvem Odra – Nisa, která se nyní vine od Jizerských hor až k Baltskému moři a měří 591 kilometrů. Cyklisté z Královéhradeckého kraje by se však v příštích letech mohli napojit i na cyklotrasu vedoucí přes Krkonoše a Orlické hory. 

O podobě cyklostezek bude jasno nejdříve za rok. „V letech 2015, případně 2016 je naplánované územní a stavební řízení. Vlastní výstavba by měla být v letech 2016 až 2020. Samozřejmě chceme maximálně využít evropské peníze,“ uvedl pro portál České noviny.cz Luboš Tuzar z Královéhradecké labské společnosti. Ta byla realizátorem výstavby v květnu otevřené stezky z Hradce na Kuks. 

Odhadovaná výše investice do nových krajských cyklotras je zhruba 320 milionů korun. Kromě fondů Evropské unie by peníze na cyklostezky měl poskytnout také Královéhradecký kraj a města. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kruhový objezd v Šimkově ulici se bude upravovat. Nové značení by mělo zpomalit auta

Na kruhovém objezdu v Šimkově ulici před třemi lety při nehodě zemřel devětašedesátiletý cyklista. Přesně 19. března 2015 ho tam srazilo auto. Na uctění jehopamátky se v úterý 20. března koná cyklojízda. Kruhový objezd je rozlehlý a nepřehledný. Po letech by se tato křižovatka…
Čtěte více

Bruslařský okruh v lesích má zádrhel, chybí asfaltové napojení

Město plánuje v příštím roce napojit bruslařskou stezku v hradeckých lesích na areál Stříbrného rybníka. Nyní je mezi nimi zhruba sedmdesátimetrová štěrková cesta, kteráje pro bruslaře těžko zdolatelná. Napojení chybí také na cyklostezku z Malšovy Lhoty.  
Čtěte více

Na nové cyklostezky dá kraj 10 milionů korun, čerpat mohou obce i spolky

Kvůli stále se zvyšujícími počtu cyklistů hodlá kraj v příštích letech podporovat rozkvět cykloturistiky a přispěje částkou 10 milionů korun na vybudování dalších cyklostezek. Peníze by měly jít hlavně na podporu zpracování stavebních dokumentací a územních řízení. V…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme