Cyklostezky do Pardubic i Kudówy Zdroje – obojí se letos řeší

Na obě strany od Hradce rostou cyklostezky.
Na obě strany od Hradce rostou cyklostezky. | autor: hradeckralove.cz

Dlouho plánovaná cyklostezka mezi Hradcem Králové a Pardubicemi zaznamenala významný pokrok – povedlo se vykoupit pozemky mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem. Nad cyklodopravou se ale zamýšlí i na druhé straně od krajské metropole – Jaroměř chce stezku z Hradce na Kuks protáhnout až do Polska. Obě stavby by mohly začít vznikat už příští rok.

První etapa Stezky mechu a perníku

Plánovaná cyklostezka mezi Hradcem Králové a Pardubicemi má za sebou první významný krok k zahájení první části výstavby. Zastupitelům se podařilo vykoupit pozemky na cestě z Hradce do Vysoké nad Labem. Nyní čeká 6,5 kilometru dlouhá trasa na vydání stavebního povolení, vyřešit se musí také financování výstavby. „Je tady možnost financovat to z takzvaného ITI, což jsou peníze na městské aglomerace. Je tam poměrně velké množství peněz, ale nejsou přesně známy pravidla na čerpání podmínky. Další možnost je Státní fond dopravní infrastruktury (SPDI), který je obvyklým zdrojem pro takové stavby, ale zase má svoje podmínky, některé splní cyklostezka lépe, jiné hůř,“ řekl Českému rozhlasu starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák.

Svazek obcí Hradubická labská, který sdružuje katastry, kterých se výstavba Stezky mechu a perníku týká, čelí problémům s výkupy pozemků v několika dalších úsecích. „Snažíme se projít docela neprostupným územím kolem hradu Kunětická hora, kdy kolem stávající komunikace na spojnici mezi Ráby a Němčicemi máme majetkové problémy. Z druhé strany směrem ke Kuněticím máme také potíže majetkového rázu, ale kvůli zastavenosti území se snažíme hledat alternativní trasování. V podstatě v tuto chvíli nám pozemky komplikují dostat kolem hradu Kunětická hora,“ řekl Rozhlasu Tomáš Jeřábek z Hradubické Labské.

Z Hradce na kole až do Polska

Už v příštím roce by mohly začít práce na plánovaném úseku cyklostezky mezi Jaroměří a Náchodem. Součástí plánované stezky by měl být i okruh kolem vodní nádrže Rozkoš. Vybudováním tohoto úseku by se cyklostezkou spojily dvě již existující stezky – z Náchoda do polského města Kudowa Zdrój a stezka z Hradce Králové na Kuks. Tím by se hradeckým obyvatelům naskytla možnost výletů až do Polska. „Celý projekt má nadregionální význam, vždyť prodloužení cyklostezky z Hradce do Kuksu se nabízelo zcela logicky,“ řekl pro iDnes.cz starosta České Skalice Martin Staněk.

Narozdíl od Stezky mechu a perníku, v Jaroměři problémy s pozemky neočekávají. „Výkupů se tolik neobávám, protože tento problém řešíme od samotného zárodku. Alespoň v úseku Jaroměř - Česká Skalice je hotovo,“ uvedl pro iDnes.cz starosta Jaroměře Jiří Klepsa. Podobně hovoří i starostové dalších obcí na trase. Podle iDnes.cz by se mohlo začít stavět příští rok.

Trasa plánované stezky.| Zdroj: Facebook Svazku Hradubická labská Trasa plánované stezky.| Zdroj: Facebook Svazku Hradubická labská

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Hradec bude mít novou cyklověž. Odkdy ji budou moci cyklisté využívat a kde bude stát?

Hradeckým cyklistům začne brzy sloužit moderní parkovací dům pro kola neboli cyklověž. Radnice jej plánuje umístit v Malšovické ulici v bezprostřední blízkosti letního koupaliště Flošna naproti fotbalovému stadionu. Vzniknout má v rámci iniciativy na podporu cyklodopravy a je…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme