Cyklostezka „Mechu a perníku“ spojí Hradec a Pardubice

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Už v příštím roce by se mohli stavbaři pustit do některých částí cyklostezky "Mechu a perníku" vedoucí z Hradce Králové do Pardubic. V budoucnu to bude pohodlná a hlavně navazující trasa na právě dokončovanou spojnici města Hradec Králové s Kuksem.

Labská stezka, která také propojí obce ležící na její trase z Hradce do Pardubic, bude sloužit nejen cyklistům, ale i pěším, běžkařům či bruslařům.

Než se tak ale stane, je nutné vykoupit pozemky pro její stavbu a dohodnout se s několika desítkami majitelů. „Vznikající trasa by měla, stejně jako ta z Hradce Králové do Kuksu, procházet hlavně po levém břehu Labe kolem obcí Vysoká nad Labem, Bukovina nad Labem, Dříteč. Plynule přejde na pravou stranu řeky a povede přes obce Němčice, Ráby k napojení u obce Brozany,“ vyjmenoval trasu Labské stezky Jindřich Vedlich, náměstek primátora a člen výkonného výboru svazku obcí. 

Dobrovolný svazek obcí Hradubická labská sdružuje obce a města Vysoká nad Labem, Bukovina nad Labem, Dříteč, Němčice, Staré Hradiště, Ráby, Hradec Králové a Pardubice a je realizátorem cyklostezky. V praxi to znamená, že se svazek stará o získání územního rozhodnutí a stavebního povolení pro tuto stavbu a následně pak o realizaci stavby.

Hradec Králové prosí občany o spolupráci, jde o významnou cyklotrasu

Podle vedení královéhradecké radnice jsou jednání o výkupech pozemků leckdy obtížnou a zdlouhavou záležitostí a ne jinak tomu je i v případě tohoto projektu. „Aktivně se snažíme najít cestu jak urychlit majetkové výkupy a i z tohoto důvodu v částech trasy měníme projektovou dokumentaci. Rád bych vyjádřil podporu města tomuto záměru a požádal občany o spolupráci při realizaci Labské stezky jako celku. Jde o evropsky významnou cyklistickou trasu, která přinese výrazné oživení do regionu a bude přínosem pro další generace,“ apeluje Jindřich Vedlich.

Svazek obcí plánuje do konce tohoto roku nabytí územního rozhodnutí v částech trasy Hradec Králové – Vysoká nad Labem a na obzoru se rýsuje i možnost vydání územního rozhodnutí na části trasy Bukovina nad Labem – Němčice. „Pokud se nám opravdu podaří získat rozhodnutí do konce tohoto roku, plánujeme na rok 2014 získání stavebního povolení na tyto úseky a přípravu samotné realizace, jejíž začátek bude závislý na výběru zhotovitele stavby,“ doplňuje Jindřich Vedlich.

Užívání cyklostezky bude víceúčelové jako cyklistická stezka, pěší stezka, stezka pro in-line bruslaře a v zimě také pro běžkaře a bude mít stejný charakter jako je na otevíraném úseku Kuks – Hradec Králové.  "Bude procházet přírodně zajímavými lokalitami podél řeky Labe s napojením na přilehlé obce. Úsek bude součástí cyklostezky, která je zároveň i cyklistickou stezkou mezinárodní," doplnila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí za Magistrát města Hradec Králové.

Stezka "Mechu a perníku" | Zdroj: hradubickacyklostezka.cz Stezka "Mechu a perníku" | Zdroj: hradubickacyklostezka.cz
Popis Labské stezky | Zdroj: hradubickacyklostezka.cz Popis Labské stezky | Zdroj: hradubickacyklostezka.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Cykloobousměrky. Dopravní opatření změní na týden provoz v Hradci

Víte co je to Evropský týden mobility? Je to týden, během kterého by se měly radnice i obyvatelé českých měst inspirovat k tomu, aby dali větší šanci alternativní dopravě. Tento týden začne 16. září. Hradecká radnice chystá dopravní opatření pro cyklisty. Připraveny jsou…
Čtěte více

Hradec nabízí další stojany na kola. Jsou jednoduché a udrží i elektrokolo

Hradečtí cyklisté budou mít radost. Technické služby v minulém týdnu umístily do Hradce další nové stojany na kola. Instalováno jich bylo celkem devět v ulici Švehlova a částečně i na náměstí Svobody. Ve městě jsou v současnosti desítky těchto typů stojanů, do nichž město včetně…
Čtěte více

Cyklověž u nádraží rozděluje vedení Hradce

Cyklověž, která poskytuje útočiště jízdním kolům u hradeckého nádraží má stále nejsanou budoucnost. Zatímco primátor města Alexandr Hrabálek by ji rád odkoupil a přesunul k vysokoškolským kolejím, část vládnoucí koalice radnice je proti. Nechce se jim odkupovat starý typ věže za…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme