Cyklostezka do Piletic a Ruseka by se mohla začít stavět ještě letos

Cyklostezka do Piletic možná ještě letos
Cyklostezka do Piletic možná ještě letos | autor: cs.wikipedie.cz

Nová cyklostezka, která s Hradcem propojí Piletice a Rusek na severu města, by se mohla začít stavět ještě letos, nebo začátkem příštího roku. Na její první část do Piletic je již vydané stavební povolení a město bude nyní vybírat stavební firmu. Nové bezpečné propojení s Hradcem Králové pro pěší a cyklisty z Piletic by tak mělo být hotové do léta příštího roku. Předpokládané náklady na tuto novou cyklostezku jsou 8,5 milionu korun.

 

Místní části Piletice a Rusek na severu Hradce Králové mají zatím jediné spojení do města silnicí třetí třídy, původní starou cestou z Jaroměře a ze Smiřic. „Při dnešní intenzitě provozu to je pro pěší a cyklisty nebezpečné i na těchto silnicích. Nová cyklostezka bude pro obyvatele daleko bezpečnější pro nemotorové spojení do zaměstnání nebo do školy, jistě ji využijí i místní in-linisté,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za oblast investic a rozvoj města.

Projektová dokumentace je hotová na celou stezku pro pěší a cyklisty až do Ruseka. Územní a stavební řízení je však u konce pouze pro její trasu do Piletic, pro zbývající část do Ruseka je vydané územní rozhodnutí a bude se žádat o stavební povolení. „Každý nový metr cyklostezek v katastru města zlepší komfort pěším i cyklistům, proto chceme stavbu alespoň do Piletic zahájit co nejdříve, i když pro její pokračování do Ruseka zatím nemáme všechna potřebná povolení,“ dodává Vedlich. Součástí nové stezky bude její napojení na okolní chodníky, nástupní plochy zastávek nebo vjezdy na pozemky. Cyklostezka, která přes Piletický potok povede po nové lávce, bude mít i veřejné osvětlení.

Zastupitelé budou na zasedání v příštím týdnu schvalovat vypsání veřejné soutěže na firmu, která by se stavbou první etapy stezky měla být hotová do pěti měsíců od předání staveniště. Město bude zároveň na tuto investici v předpokládané hodnotě 8,5 milionu korun bez DPH žádat o dotaci z IROP, ta by mohla činit až 90 % uznatelných nákladů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecké cyklostezky chátrají a nevyhovují koloběžkám. Město chce opravit alespoň ty nejhorší

Hradec je rájem cyklistů. Jednak pro svůj rovinatý kraj a také díky poměrně husté síti cyklostezek. Všechny však nejsou v dobrém stavu a to by chtěla hradecká radnice změnit. Chtěla by do poškozených cyklostezek investovat dvacet milionů korun. Chce tak zároveň vyjít vstříc i…
Čtěte více

Hradec bude v televizi. Předvede se jako místo přátelské k cykloturistice

Natáčení dalšího dílu pořadu Cyklotoulky s Českou televizí proběhlo na konci července v Hradci Králové a jeho televizní premiéra v České televizi ČT 2 a ČT SPORT a Slovenské televizi RTVS STV DVOJKA a bude vysílána v dubnu 2021. Cílem pořadu je ukázat krásu a výjimečnost města…
Čtěte více

Práce na úpravách tras pro cyklisty před zimním stadionem začnou ještě o prázdninách

Prostory před zimním stadionem, kde ústí Jiráskovy sady, se dočkají výrazné změny. Město nechá celý prostor upravit tak, aby působil uceleně, bude také bezpečnější a vzniknou zde i nová cyklistická spojení. Navíc dojde k dostavbě chybějících a obnově stávajících cyklostezek.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme