Cyklostezka do Pardubic zlevní, může za to novela zákona

Cyklostezka do Pardubic bude levnější.| Zdroj: haroldbicycles.com
Cyklostezka do Pardubic bude levnější.| Zdroj: haroldbicycles.com

Stoupenci dlouho diskutované a očekávané cyklostezky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi mohli na začátku dubna slavit. V platnost totiž vešla novela zákona, díky které nemusí obce platit poplatky že komunikací pro cyklisty zaberou část zemědělské půdy. V případě cyklostezky Mechu a perníku by se mohlo jednat o úsporu až 40%.

Až o padesát milionů z cekové částky sto třicet milionů korun by mohla být levnější cyklostezka mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Umožní to úprava zákona. „Od 1. dubna platí novela zákona, díky které nebudeme muset platit poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu,“ řekl pro Denik.cz náměstek primátora Jindřich Vedlich. Poplatky za zábor zemědělské půdy byly v případech některých cyklostezek dokonce dražší, než samotná výstavba.

Na úseku mezi Hradcem a Vysokou nad Labem, kde už má cyklostezka platné územní rozhodnutí a vykoupené všechny pozemky, činil vyměřený poplatek 22 milionů korun. Ceková částka se přitom měla vyšplhat na zhruba 56 milionů. „Poplatky byly sice vyměřeny, ale ještě nebyly zaplaceny. My samozřejmě budeme dělat všechno pro to, abychom tyto už stanovené poplatky platit nemuseli,“ řekl v České televizi Vedlich. Podle něho je ale nutné se nejdřív v zákonu zorientovat, pak teprve řešit konkrétní kroky. Novelu vítá i koordinátor rozvoje cyklistické dopravy v České republice Jaroslav Martínek. „Uleví se hlavně malým obcím, protože ty často hledají každou korunu,“ uvedl v České televizi.

Podle Vedlicha novela nepovede ke zrychlení výstavby cyklostezek. "Poplatek se musí vyměřit tak jako tak, musí být i součástí projektové dokumentace. Jen ho potom města a obce nemusí platit," vysvětlil v České televizi.

První úsek cyklostezky o délce 6,5 kilometru z Hradce Králové do Vysoké nad Labem by měl začít vznikat už na začátku příštího roku. Více o cyklostezce Mechu a perníku čtěte zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Africe budou děti jezdit na kolech z Hradce

Hradec Králové se v září loňského roku připojil k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí lidí, Univerzity Hradec Králové i dalších partnerů se podařilo doposud nasbírat 208 jízdních kol, která budou v následujících měsících odeslána do africké Gambie. Zájem veřejnosti byl v této…
Čtěte více

Hradec bude mít novou cyklověž. Odkdy ji budou moci cyklisté využívat a kde bude stát?

Hradeckým cyklistům začne brzy sloužit moderní parkovací dům pro kola neboli cyklověž. Radnice jej plánuje umístit v Malšovické ulici v bezprostřední blízkosti letního koupaliště Flošna naproti fotbalovému stadionu. Vzniknout má v rámci iniciativy na podporu cyklodopravy a je…
Čtěte více

Dva měsíce bude na trase železnice z Hradce do Pardubic výluka

Dva a půl roku po zahájení míří rozsáhlá proměna části trati z Pardubic do Hradce Králové do poslední etapy. Cestujícím však přinese na dva měsíce opět komplikace: namísto vlaku budou muset mezi Pardubicemi a Rosicemi a z velké části až do Hradce Králové náhradní autobusovou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme