Cyklisté si na Pouchově hned tak nepolepší

Cyklostezku v hradecké Pouchovské ulici chtějí všichni, na její podobě se ale neshodnou. Tak by se dal jednoduše shrnout důvod, proč se cyklostezka zatím rýsuje jen v mlhavých představách. Jízda po úzké silnici s čilým provozem se tak v dohlednu nejspíš pro nikoho bezpečnější nestane.

K vyřešení sporu a sjednocení představ o nové cyklostezce nepomohla ani společná schůzka, která se konala závěrem dubna. Dva hlavní názorové tábory se nesmířily a nenašly společnou řeč. A v čem především spor spočívá? Jedni chtějí cyklisty na silnici, druzí na chodníku. Dokud se tady ale dva perou, cyklisté se bojí. Vznik bezpečné cyklostezky dokonce podporují hned dvě petice. Bohužel protichůdné. Ostrá diskuze ohledně cyklostezky se vedla i v rámci tohoto webu.
Hradecký Magistrát prosazuje rozšíření úzké Pouchovské ulice a vedení cyklostezky po vyhrazeném okraji. Toto řešení má i podporu dopravních odborníků a policie. Místí jsou ale proti, protože širší vozovka by podle nich znamenala výrazný zásah do zeleně. Sami proto požadují, aby byl pro cyklisty vyhrazen prostor na současném chodníku. Ten by se opravil a rozšířil jen mírně. „Nechceme vymýtit jakoukoliv zeleň. Při rozšíření silnice přijdeme o 2,5 metru travnaté plochy, při variantě v chodníku jen o 30 centimetrů," vysvětlil odpor místních Hradeckému deníku Miroslav Kalenský z petičního výboru Petice rekonstrukce ulice Pouchovská – vybudování cyklostezky.
Názor odborníků je ale jasný. Silnice je příliš úzká a hustému provozu nevyhovuje. Cyklostezka, která by vznikla při rozšíření vozovky, by navíc znamenala, že cyklisté by měli přednost před auty, která vyjíždějí z vedlejších ulic. „Pokud cyklista pojede společně s vozidly v odděleném pruhu, tak na všech křižovatkách bude mít přednost. Jízda je tak bezpečnější," řekl Deníku Zbyněk Sperat, zástupce petičního výboru Petice za infrastrukturu pro cyklisty v Pouchovské ulici v Hradci Králové.
Odpůrci rozšíření vozovky navíc argumentují obavami z rychle jedoucích aut, především nákladních. Podle nich by nová silnice sváděla k rychlejší jízdě. „Třicítkou tam kamiony rozhodně nejezdí. Už teď se nám klepou domy," postěžoval si Hradeckému Deníku jeden z pouchovských občanů. Kromě nákladních aut jsou problémem i parkující vozidla. I tady se lidé potýkají s nedostatkem parkovacích míst. „Zkusíme najít prostor pro vybudování parkoviště v nejbližším okolí. Případné řešení parkování by mohlo pomoci s cyklostezkou," přislíbil Deníku náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme