Cyklisté mohou nafouknout kola přímo v centru, město pořídilo veřejnou pumpu

Nová veřejná pumpa.  | Zdroj: MmHK
Nová veřejná pumpa. | Zdroj: MmHK

Cyklisté v Hradci Králové mají od minulého týdne k dispozici první veřejnou cyklopumpu ve městě. Stojí u budovy magistrátu města a využít ji může každý zdarma. Radnice plánuje podobné pumpy vybudovat na více místech ve městě.

Královéhradecká radnice se v posledních měsících snaží podpořit městskou cyklistiku. Po zřízení pracovní skupiny z řad cyklistů, která pomáhá vytipovávat problematická či nebezpečná místa ve městě, podnikla další krok k tomu, aby bylo město pro cyklisty ještě přívětivější. Od pátku je totiž lidem k dispozici veřejná cyklopumpa. „První městská cyklopumpa byla u magistrátu umístěna hned vedle bezpečnostních stojanů na kola tak, aby byla pro cyklisty co nejlépe přístupná,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková. Volba místa nebyla podle autorů nápadu náhodná. „Jedná se sice o malé, nicméně důležité opatření, které může např. motivovat k tomu, aby ten, kdo potřebuje na úřadě něco vyřídit, přijel na kole a to si zde dofoukl. Určitě se každému z cyklistů někdy stalo, že potřeboval své kolo dofouknout, aby alespoň takzvaně „vydrželo“ až domů nebo do servisu,“ vysvětlil nápad Karel Šimonek, který má na magistrátu cyklistiku na starost. Výhodou pumpy je i její univerzálnost. Nafouknout s ní půjdou všechny typy ventilků bez potřeby používat redukce.

Město počítá i s vybudováním dalšího stojanu s pumpou. Ten by měl brzy vzniknout na Riegrově náměstí, v blízkosti parkovací věže pro jízdní kola. „Pokud by se pumpy osvědčily, je reálný předpoklad, že by se mohly ve městě objevit další,“ dodala Vlčková.

Veřejné pumpy nejsou ve světě ani v republice novinkou. První zařízení na dofukování jízdních kol nainstalovaly sousední Pardubice. Společně s ním vybudovali i počítadlo cyklistů, které má poskytnout data o pohybu jízdních kol, které chce město využít pro plánování dopravních opatření.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme