Štítky: | Městské lesy | Cyklo | Hradečnice |

Cyklisté budou mít od září osvětlenou Hradečnici

Ilustrační foto | Foto: ML HK
Ilustrační foto | Foto: ML HK

Už koncem září by se na Hradečnici v královéhradeckých městských lesích měly objevit nové lampy. Mají pomoci především zvýšit bezpečnost projíždějícím cyklistům a návštěvníkům lesa.

Rozsvěcovat se budou po setmění a pak se samy vypnou. V první části pilotního projektu bude částečně nasvícena trasa od lesního hřbitova k hájovně U dvou šraňků, pokud se nápad osvědčí, dojde k umístění lamp i na další úseky.

S novým nápadem na osvětlení hojně využívané trasy pro cyklistiku a bruslení či pěší procházky přišly Městské lesy Hradec Králové především proto, aby se zajistil dobrý pocit návštěvníkům lesa i jejich bezpečí.

Jednotlivé lampy budou svítit vždy dvě hodiny po setmění, poté se automaticky vypnou. „Umístíme je na stávající sloupy elektrického vedení. Jedná se o rovný úsek cesty, takže cyklisti uvidí ve tmě svítící lampy z dostatečné vzdálenosti. Světla instalujeme rovněž s ohledem na jejich bezpečnost při návratech Hradečnicí zpět do města,“ uvedl Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové.

Předpokládá se, že světla se rozsvítí nejpozději koncem září

„Částečným osvětlením Hradečnice vyjdeme vstříc sportovcům, zejména in-line bruslařům, kteří se z časových důvodů nemohou projet na Hradečnici přes den, nebo těm, kteří budou chtít okusit kouzlo nočního bruslení. Samozřejmě tuto trasu budou moci po setmění využívat i cyklisté. Vzrůstající oblibu má noční koupání na Flošně, přicházíme tedy s další možností aktivního trávení volného času obyvatel a návštěvníků Hradce Králové,“ odůvodňuje nápad Martin Soukup, náměstek primátora.

Soukup také zdůraznil, že mezi jednotlivými třemi světelnými body nebude světlo, nejedná se tak o plné osvětlení cesty. „Nejde o to, aby byla Hradečnice celá nasvícena jako třeba Gočárova třída. Lidé na in-line bruslích pojedou od bodu k bodu – na jednotlivé lampy bude vidět, ale mezi nimi bude tma, proto je důležité, aby byli sportovci v rámci vlastní bezpečnosti řádně osvětleni,“ zdůrazňuje Martin Soukup.

Vedení města i městských lesů do budoucna nevylučuje, že osvětlení Hradečnice rozšíří. „Další etapu nevylučuji, bude záležet mimo jiné na tom, jak se osvědčí náš pilotní projekt. Další část osvětlení by mohla být řešena například solárně napájenými svítidly,“ podotkl Milan Zerzán.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
23.8.2013 13:37
Martin (neregistrovaný)
Osvětlená Hradečnice
Toto už je absurdní vrchol. To si necháme kvůli blahu "občanů" tedy hlavně tak zvaných cyklistů a bruslařů zplundrovat lesy? Chybí už jen postavit u Výskytu nebo u Mazurovy chalupy hypermarket! zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-2)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
23.8.2013 13:37
Martin (neregistrovaný)
Osvětlená Hradečnice
Toto už je absurdní vrchol. To si necháme kvůli blahu "občanů" tedy hlavně tak zvaných cyklistů a bruslařů zplundrovat lesy? Chybí už jen postavit u Výskytu nebo u Mazurovy chalupy hypermarket!
23.8.2013 15:16
Dustmaker  (Nováček)
Souhlas s Martinem
Přesně tak, za poslední 3 dokázalo město s Lesy ten les tak totálně zmrvit, a přitom se tváří jako by mu pomáhali. Chudáci zvířata, už jako by netrpěli tím řevem, teď jim tam navíc ještě v noci bude svítit. Je to nechutnej lesopark, zpřístupněný i tak tlustým lidem, který jsou líný šlapat lesní cestou. Takže všude bude beton a nakonec ten hypermarket či McDonald u Výskytu.
29.8.2013 00:24
Luboš (neregistrovaný)
RE: Souhlas s Martinem
Asi do lesa moc nechodíte, jinak byste věděl, že lesy jsou pro rekreační pohyb v mnohem lepším stavu než kdy bývaly. Mám městské lesy a navazující státní a vysokochvojenské a další prochozené a proježděné jak snad málokdo a jsem docela spokojený.
Těch pár metrů osvětlené cesty na dvě hodiny jsou docela dobrý nápad a ničemu živému to nemůže vadit.
Pokud se další cesty už nebudou asfaltovat, bude to výborné, těch 10 km krásného asfaltu je právě tak akorát, víc už by bylo zbytečné.
29.8.2013 00:24
Luboš (neregistrovaný)
RE: Souhlas s Martinem
Asi do lesa moc nechodíte, jinak byste věděl, že lesy jsou pro rekreační pohyb v mnohem lepším stavu než kdy bývaly. Mám městské lesy a navazující státní a vysokochvojenské a další prochozené a proježděné jak snad málokdo a jsem docela spokojený.
Těch pár metrů osvětlené cesty na dvě hodiny jsou docela dobrý nápad a ničemu živému to nemůže vadit.
Pokud se další cesty už nebudou asfaltovat, bude to výborné, těch 10 km krásného asfaltu je právě tak akorát, víc už by bylo zbytečné.
24.8.2013 09:30
Pavel (neregistrovaný)
Hradečnice
Kdyby spíš na parkovišti dali i bezpečnostní stojany pro kola. Když si na kole jedu do lesa zaběhat, tak kolo nemám kde odložit.
24.8.2013 15:07
Diviš (neregistrovaný)
Co názor to každý jiný. Každý má své priority a co se nelíbí jednomu je pro druhého úžasné.Chce to jen trochu tolerance!!!Nevidím jakým způsobem kdo zplundroval les.Kolaři i bruslaři projedou po cestě a do lesa jistě ani nevlezou.Co se týče osvětlení počkejme s hodnocení až po zkoušce.Když to bude špatné tak asi není problém to zrušit.
Pozor na "ochranáře"U nich má čolek větší šanci než člověk.Takže všeho s mírou!Že je na Mazurách občerstvení nevidím jako problém.Překvapuje mě že se kritici nevyjádřují k rekonstrukci Dukelky a spol.Tam by byla kritika na místě!
26.8.2013 07:35
faultfinfer  (Nováček)
???
Zdá se, že Martin i Dust si tak trochu šlape po rozumu. Hypermarket je jistě nadsázka, ale velice chválím a to z pohledu sportovce, že se les otvírá širokému spektru veřejnosti. Těžko zde někdo může hovořit o nějaké ochraně přírody, když městské lesy byly a jsou prioritně určeny k lesnímu hospodaření, tzn. těžbě. Bruslař i cyklista jsou naprostosto nicotní oproti lesnímu traktoru nebo kamionu svážející štěpku z lesa. Nicméně je fajn, že inline stezka se tímto způsobem rozšiřuje a už se těším na další vybudovanou část.
29.8.2013 00:10
Luboš (neregistrovaný)
RE: ???
Kde bude další část inline stezky?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme