Cyklisté a bruslaři se konečně dočkají: v lesích se propojí okruh s asfaltovým povrchem

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz

Sen cyklistů a bruslařů o okruhu s rovným asfaltovým povrchem vedoucím příměstskými lesy se začíná naplňovat. Firma, která dílo v hodnotě bezmála 13 milionů korun bez DPH postaví, převzala v prvním prázdninovém dnu staveniště a zahájila tak práce.

Návštěvníci lesů by proto měli být v příštích několika týdnech opatrnější, v dotčeném úseku se totiž bude pohybovat stavební technika i dělníci, ve vybraných místech bude navíc uskladněn materiál.

   

Cyklo okruh v hradeckých lesích je v republice ojedinělým

Okruh, který v Hradci Králové a v jeho okolních lesích v těchto dnech vzniká, nemá v České republice obdoby. Po jeho dokončení, které se plánuje na podzim letošního roku, budou mít bruslaři a cyklisté jenom v hradeckých lesích k dispozici zhruba dvacet kilometrů cest s asfaltovým povrchem. 

„Cyklisté a bruslaři už nebudou muset jezdit sem a tam stejnou trasou, takže se rozptýlí do většího prostoru a na nejfrekventovanějších lesních cestách bude klidněji. Jsou dny, kdy se v lese pohybují tisíce lidí, a například na Hradečnici to vypadá jako na Václaváku. Díky okruhu se návštěvníci navíc podívají i do nových lokalit,“ hájí myšlenku propojeného okruhu pro milovníky kola a bruslí Milan Zerzán, ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové.

V lesích je staveniště, návštěvníci se podle toho musí chovat 

Stavba nových cest má dění v lesích narušit co nejméně, přesto musí být návštěvníci opatrní. „Lidé si budou muset uvědomit, že se pohybují po staveništi. To však bude platit jen v místě stavby. Provozu na již hotových částech budoucího okruhu, tedy na cestách Hradečnice a velké části Písečnice, které se kříží u hájovny U Dvou šraňků, se práce nijak nedotknou,“ vysvětlil Ondřej Votroubek, vedoucí magistrátního odboru správy majetku města.

S ohledem na klid v nejnavštěvovanějších místech a bezpečnost lidí, kteří se do lesa nejčastěji dostávají u malšovického lesního hřbitova nebo na Novém Hradci, bude technika na stavbu vjíždět od Svinar. Tedy nejkratší cestou a místy, kde se pohybuje méně výletníků.

Nové cesty vyjdou na 13 milionů, hotovo bude na podzim

Práce, které město přijdou na necelých 13 milionů korun bez daně z přidané hodnoty, začnou u krytého ohniště, kde asfaltový povrch cesty Písečnice nyní končí. Podle smlouvy by stavba měla trvat do konce října, ale pokud se obejde bez komplikací, mohla by skončit třeba už v září. Dřív, než do konce prázdnin, to ale rozhodně nebude.

V příměstských lesích mají asfaltový povrch zatím dvě cesty, Hradečnice vedoucí z Malšovic až k Bělečku a Písečnice z Nového Hradce ke krytému ohništi na křižovatce za rybníkem Výskyt. Okruh povede po již opravené Hradečnici od lesního hřbitova k hájovně U Dvou šraňků, kde zabočí vlevo ke krytému ohništi, odkud budou cyklisté a bruslaři nově pokračovat po cestě s asfaltovým povrchem ke Svinarům a Stříbrnému rybníku. Trasa dále projde krajem lesa po Smiřické hrázi ke Zděné boudě a na výchozí místo k lesnímu hřbitovu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme