Štítky: | chrám svatého ducha |

Čtyři pískovcové fiály se opět vrátily nad průčelí chrámu svatého Ducha

Opravené fiály už zdobí chrám.
Opravené fiály už zdobí chrám. | autor: MMHK

Kamenné gotické věžičky chyběly na chrámu od roku 2017, kdy jednu z nich shodila vichřice dolů. Po důkladné kontrole zbývajících tří fiál ale odborníci usoudili, že je potřeba opravit všechny, protože i těm ostatním hrozil pád. Fiály jsou vyrobeny z kvalitního pískovce, který má dlouhou životnost. První dvě fiály se na katedrálu vrátily v srpnu roku 2020. Zbývající dvě pak nyní v prosinci. Jsou po celkové revitalizaci.

„Je to naprosto výjimečná událost, protože fiály se osazovaly při poslední opravě v 19. století. Od té doby byly pořád na svém místě. Předpokládáme, že kvalitní kámen, ze kterého jsou vyrobeny, zapříčiní to, že je nebudeme muset opravovat další desetiletí, možná i staletí,“ komentoval akci Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu.

První dvě věžičky se na katedrálu vrátily v srpnu 2020 a stály zhruba milion korun. Zbylé dvě mohou kolemjdoucí obdivovat od začátku letošního prosince.

K památce má blízký vztah i duchovní správce děkanství František Hladký a podle jeho slov si takové skvosty města zaslouží být v pořádku. „Cítím potřebu poděkovat především krajskému úřadu a v nemalé míře i Magistrátu města za jejich pochopení a za značný finanční příspěvek,“ uvedl.

„Fiála je součástí konstrukčního systému gotických katedrál a má svoji statickou funkci. Zatěžuje opěrný systém tak, aby se nám nevyvrátila klenba. Fiály z hradecké katedrály mají ale spíše funkci ozdobnou a výtvarnou,“ dodal Jan Falta.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Katedrála svatého Ducha potřebuje opravit. Církev shání sto milionů

Podle odhadů biskupství bude potřeba na připravovanou rekonstrukci Svatého Ducha zhruba sto milionů korun, uvedl Hradecký deník. Gotická cihlová bazilika vystavěná na počátku 14. století naposledy prošla rozsáhlou rekonstrukcí před třiceti lety, církev se nyní pokusí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme