Co se stromky po Vánocích? Zahřejí pejsky v útulku

Druhý život vánočních stromků: poslouží jako hlína i topivo
Druhý život vánočních stromků: poslouží jako hlína i topivo | autor: MmHK

Kam s odstrojenými vánočními stromky? Jejich svoz začal v Hradci Králové hned po svátcích, tento týden dokonce probíhá každý všední den. Dosloužilé jehličnany můžete odevzdat zdarma na sběrných dvorech nebo na stanovištích svozu směsného komunálního odpadu. Poslouží tak ještě jednou. A to jako hlína pro výsadbu další zeleně ve městě či topivo v útulku pro opuštěná zvířata.

Pravidelný svoz vánočních stromků končí v pátek 29. ledna. Do té doby můžete stromky zbavené všech ozdob, háčků i třásní nosit na stanoviště svozu směsného komunálního odpadu. Ale pozor: ze stanovišť svozu tříděného odpadu se stromky neodvážejí. „Žádáme občany o to, aby na tato stanoviště stromky neumísťovali. Stejně tak není sběr stromků zajišťován od odpadkových košů, z ploch veřejné zeleně, parkovišť a podobných míst,“ upozorňuje mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Sebrané jehličnany budou následně odvezeny na kompostárnu na letišti, kde budou rozdrceny a zpracovány jako rostlinná biomasa.

K zemi šla také trojice stromů, která od začátku adventu zdobila tři hradecká náměstí. „Nemůžeme je samozřejmě uříznout celé, aby spadly na náměstí, to by bylo nebezpečné a mohla by se poničit dlažba. Nejdříve se tedy uřežou větve a pak se kmen odřezává po jednotlivých špalcích,“ vysvětlil postup při likvidaci vánočních stromů Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové.

A jaký další osud tyto dřeviny čeká? Větve se následně rozdrtí a po čase z nich vznikne kompost využitelný při výsadbách nebo terénních úpravách. Dřevo z kmenů po vyschnutí putuje do útulku pro opuštěná zvířata v Malšovicích, kde poslouží jako topivo.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Ve městě se uklízí použitá pyrotechnika a Hradecké služby se chystají na svoz vánočních stromků

První dny nového roku jsou i v Hradci ve znamení úklidu. Technické služby Hradec Králové se věnují především důkladnému úklidu a odstranění zbytků po novoročních radovánkách. Ve druhém lednovém týdnu se zase začnou svážet vyhozené vánoční stromky. Z veřejných stanovišť je…
Čtěte více

Stromky v parcích i městských lesích ochrání smrdutý nátěr

Pěkný a vzrostlý vánočnístromek může stát u prodejců i několik stovek korun, což láká nenechavé zloděje i v Hradci. Ukrást ho z městských lesů, parků nebo přímo z centra města, se ale rozhodně nevyplatí. Pracovníci městské zeleně totiž v těchto dnech opatřují vzrostlé stromky…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme