Štítky: | Rozárka |

Co s kopcem Rozárka? Město žádá o pomoc mladé architekty

| autor: mmhk.cz

Restaurace s vyhlídkou, bobová dráha nebo naučná stezka? Kopec Rozárka na Novém Hradci se dočká proměny. Prozatím alespoň na papíře. Město totiž vypsalo architektonickou soutěž pro mladé architekty a studenty oboru. Radnici by tak mohli pomoci s tím, jak nevyužívané území s bujným porostem v budoucnu obnovit. 

Bývalý lyžařský svah Rozárka na Novém Hradci patří dodnes mezi jedinečné lokality v Hradci. O proměně oblíbené vyhlídky se zatím bezvýsledně debatuje dlouhé roky. Radnice například loni vyhlásila veřejnou anketu, kde mohli obyvatelé města hýřit nápady na využití kopce. Nejvíce „bodů“ tehdy získal park s vyhlídkou a možností sportovního vyžití. Hradečanům by tu ale nevadila ani bobová dráha či místo pro výstavbu nové čtvrti. K samotné proměně je ale zatím kvůli chybějícím financím daleko.

Magistrát teď k pomoci vyzval i mladé architekty. Vypsal pro ně soutěž na využití Rozárky. „Rada města se rozhodla, že vypíše architektonicko-krajinářskou soutěž. Té se budou moci zúčastnit mladí architekti do pětatřiceti let. Klání je otevřené všem, nejenom architektům s diplomem," uvedl pro Hradecký deník náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Vítězný návrh ještě ale nemusí být realizován. Podle města by však mělo jít o jakousi ideu do budoucna. Náklady na soutěž a na odměny pro nejlepší a zajímavé návrhy by měly dosáhnout 270 tisíc korun. Návrhy budou hodnotit například hradecký primátor Zdeněk Fink nebo známý architekt David Vávra, který v Hradci stojí i za novou podobou městské knihovny. Vyhodnocení soutěže by mělo proběhnout letos v listopadu.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zastupitelé podpořili projekt celoroční sjezdovky a vyhlídkové restaurace na Rozárce

Záměr soukromého investora vybudovat na hradeckém kopci Rozárka celoroční sjezdovku s vyhlídkovou restaurací podpořili zastupitelé města schválením práva stavby. Investor, který požádal město o možnost využití potřebných pozemků, tak nyní může pokračovat v přípravě projektu.…
Čtěte více

Bude mít Hradec zase vlastní sjezdovku? Projekt Rozárky zpracoval David Vávra

Po dlouhých třiceti letech by v Hradci Králové mohla podle informací serveru iDNES.cz znovu ožít lyžařská sjezdovka Rozárka. O pozemky na kopci Sv. Jana má zájem investor s projektem od herce a architekta Davida Vávry, který navrhl moderní celoročně využívaný areál s restaurací…
Čtěte více

Proměna Rozárky se zatím nekoná, město nezískalo grant

Obyvatelé Hradce Králové mohli letos v únoru na webu magistrátu hlasovat, jaké využití by si podle nich zasloužila lokalita Rozárka na Novém Hradci. Projektu měl pomoci grant Nadace Proměny, o který se město ucházelo. Hradecký projekt bohužel neprošel do užšího výběru,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme