I letos se některé nepřístupné památky otevřou zvědavcům

V Hradci Králové se po roce opět otevřou památky, které nejsou vždy přístupné. V sobotu se totiž budou konat Dny evropského dědictví, které návštěvníky zavedou především na vodu, k hradeckým mostům a vodním dílům.

Organizátoři letošního ročníku v Hradci Králové věnovali velkou pozornost hradeckému specifiku – tedy vodě a řekám. Propojili tak letošní Dny evropského dědictví s Rokem Labe, který v tomto roce probíhá. Sobotní den tedy bude od ranních a dopoledních hodin až do podvečer patřit královéhradeckým mostům, které mají zajímavou, mnohdy však utajenou, historii a jsou díly význačných architektů. Zvědavci mohou po vodě proplout pod mosty na Labi nebo si udělat vyhlídkovou plavbu po Orlici. Další program připravilo Muzeum východních Čech, kde bude zdarma k prohlédnutí probíhající výstava „Labe a Orlice – dvě řeky, jeden příběh“ anebo si návštěvníci mohou vyslechnout přednášku na téma „Hradecké mosty“.

Dny evropského dědictví se v Hradci konají již po několikáté. „Dny evropského dědictví (European Heritage Days) otevírají každoročně nejširší veřejnosti v září brány nejzajímavějších památek, budov a objektů, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné,“ dodala Milena Březinová z odboru kultury Magistrátu města Hradec Králové, kde se královéhradecká část akce zrodila.

Mezi běžně nepřístupné památky, které se Hradečanům otevřou, patří Věžový vodojem na Novém Hradci Králové anebo Labská vodní elektrárna. Návštěvníci se tak mohou dozvědět, že novohradecký vodojem pojme jenom tolik pitné vody, která by vystačila pouze na patnáctihodinovou spotřebu v této městské části.

Dalšími památkami jsou mosty, přes které mnozí z hradeckých denně jezdí nebo chodí. I tak bude jistě zajímavá historie na příklad secesního betonového mostku, který se nachází nedaleko městských lázní. Málokdo ví, že tento mostek původně vedl přes Piletický potok, který bychom tady dnes už nenašli, byl totiž uměle odkloněn a zůstal po něm jenom nenápadný, ale velmi cenný secesní skvost.

Podrobnější informace o jednotlivých památkách, které se přestaví v Hradci Králové najde zde.

Poprvé se Dny evropského dědictví v České republice uskutečnily už v roce 1991. Každý ročník je v rámci republikového pojetí specifický nějakým zaměřením. To letošní se obrací na mladou generaci, má totiž podtitul „Mladí památkám“ . K ročníku 2012 je přihlášeno 320 obcí a více než tisíc památek místního i světového významu, které se veřejnosti představují od 8. do 16. září.

Program Dnů evropského dědictví v Hradci Králové:

Na vodě:
Labe: Komentovaná vyhlídková plavba pod hradeckými mosty na Labi bude probíhat od 10 do 18 hodin na trase od přístaviště na Smetanově nábřeží k Hučáku. Cena lodního lístku je 50 Kč pro dospělého a 30 Kč pro děti.
Orlice: Speciální vyhlídková plavba na Orlici z loděnice u staré nemocnice vyráží od 10 do18 hodin. Cena lodního lístku je taktéž 50 Kč pro dospělé a 30 Kč pro děti. Na Orlici je možné se plavit i mimořádně v neděli 16. září od 10 do 18 hodin.

V muzeu: Muzeum východních Čech od 9 do 17 hodin nabídne kromě muzejní kavárny také vstup zdarma na:
- Výstavu „Labe a Orlice - dvě řeky, jeden příběh“, od 9 do 17 hodin. 
- Odborné přednášky „Hradecké mosty“ pohledem Ing. arch. Jana Falty, od 9.30 a 11.00 hodin.
- Komentované prohlídky budovy muzea s výkladem Mgr. Jana Jakla, 13.00 a 15.00 hodin.
- Promítání cyklu "Královéhradecké mosty " v rámci hradeckého Kinožurnálu.
- Výstavu historických fotek a obrazů s tématem hradeckých mostů a nábřeží.

Hučák: Malá vodní elektrárna „Hučák“ své návštěvníky zdarma provede v komentovaných prohlídkách, od 9 do 16 hodin, poslední prohlídka v 15 hodin. 

Mezi muzeem a Hučákem bude zdarma podle mimořádného jízdního řádu jezdit od devíti do čtvrt na pět turistický vláček.

Vodojem na Novém Hradci: Věžový vodojem na Novém Hradci Králové zve návštěvníky k prohlídce od 10 do 17 hodin, taktéž zdarma.

 

 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme