Spor o "zimák" se přiostřuje, ale led stále nikde

Vyostřující se spor o hradecký zimní stadion, ale hlavně o chybějící led, opět přikořenil primátor města. Hokejová příprava však stále neběží na domácím ledu.

Spor města a firmy ABD Invest o správu a rekonstrukci zimního stadionu, ale hlavně o to, kdo by měl a mohl vyrobit led a umožnit přípravu hokejistů na blížící se sezónu, se v pondělí opět dostal do popředí zájmu. Primátor města Zdeněk Fink totiž vydal tiskové prohlášení, ze kterého je patrné, že zmatená situace kolem výpovědi smlouvy firmě ABD Invest je podle postoje města naprosto jasná.

Jádrem problému a důvodem k výpovědi smlouvy firmě, která má od roku 2006 do roku 2022 spravovat a zrekonstruovat zdejší zimní stadion, je podle slov primátora Zdeňka Finka rozpor se zákonem a dobrými mravy. „Smlouva se vedení města po předložení hloubkové analýzy jeví z dlouhodobého pohledu jako nevýhodná,“ uvedl primátor už před více jak rokem po zasedání zastupitelstva, kde byl odsouhlasen záměr ukončit smlouvu s ABD Invest. Tehdy primátor narážel především na to, že představitelé města zhodnotili smlouvu jako nevýhodnou a nařkli společnost z pokusu se obohatit o 60 milionů korun.

V těchto dnech primátor znovu obhajuje postoj vedení radnice k jednostranně vypovězené smlouvě s ABD. Firma údajně nebyla vybrána podle pravidel zákona o veřejných zakázkách. „Byla tehdy vybrána na základě výběrového řízení jako jediná a názor současného vedení města je v souladu s právním názorem o neplatnosti smlouvy od samého počátku z důvodu obejití zákona o veřejných zakázkách a dobrých mravech,“ řekl v pondělí primátor.

Primátor dále uvádí, že má obavy z další spolupráce s firmou a s lidmi, kteří jsou v současné době vyšetřování Policií ČR. Ta je podezírá z hospodářské kriminality. „Rovněž osoby za firmou stojící, ať již nyní nebo v minulosti, jsou propojeny s jinými kauzami hospodářské kriminality v naší republice,“ vysvětlil primátor Fink. Na vyjádření primátora firma ABD Invest reagovala pouze sdělením, že ze strany vedení města jde o účelová nařčení.

Omluva primátora Hradečanům

Ač je primátorovi líto, že Hradečané nemohou využívat jejich vlastní led, tak zároveň dodává, že od záměru vypovězení smlouvy a vedení sporu s ABD Invest ustoupit nehodlá. „Město se nemíní nechat prostřednictvím ledu, nebo spíše neledu, vydírat od skupiny podnikatelů pohybujících se minimálně na hranici našich zákonů,“ ospravedlnil své postoje Fink.

„Chtěl bych se omluvit všem, kteří sportují na ledové ploše královéhradeckého zimáku za to, že zatím nemohou sportovat v Hradci Králové,“ řekl primátor města.

I když to tedy vypadá, že primátor a vedení města má pro vypovězení smlouvy dobré důvody, tak hlavní problém, který zajímá většinu Hradečanů a především hradecké hokejisty, se zatím nepodařilo nikam posunout. Ledová plocha je stále bez ledu. „V současné době město usiluje o možnost buď chladit a ledovat obě plochy nebo o to, aby soud nařídil tuto povinnost firmě ABD Invest,“ uvedl Fink. Ovšem jednání o ledování může trvat až několik týdnu, připustil primátor.

Královéhradečtí hokejisté jsou tedy ještě stále bez ledu a tak je další střetnutí čeká znovu v Pardubicích. V úterý 14. srpna se utkají v přátelském mači s Mladou Boleslaví. Úvodní buly je naplánováno na 16:45.

Kauza zimní stadion ve zkratce

Spor začal jednostrannou výpovědí nájemní smlouvy, kdy město Hradec Králové ukončilo smluvní vztah s firmou ABD Invest, který měl trvat od roku 2006 do roku 2022.

Představitelé města zhodnotili smlouvu jako nevýhodnou a nařkli společnost z pokusu se obohatit o 60 milionů korun.

Společnost ABD Invest měla dle smlouvy na vlastní náklady provést rekonstrukci, modernizaci a opravy areálu a dále také stadion pronajímat, najímat, spravovat a provozovat.

Náklady na rekonstrukci se však od podpisu smlouvy v roce 2006 (tehdy byla ve smlouvě uvedena částka necelých 198 milionů korun) vyšplhaly až k částce 273.374.342 korun.

Postupem času se mimo jiné stále prodlužovala doba dokončení stadionu, z původně plánovaného data 31. května 2009 je v poslední verzi smlouvy termín 31. prosince 2012.

Zajímavá je také suma, kterou mělo město prostřednictvím hokejového klubu firmě ABD Invest vyplatit za pronájem zimního stadionu. Z původních deseti let pronájmu za částku 370 milionů korun to je ve finále 16 let pronájmu za 610 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme