Centrál "spolykal" za posledních pět let 7 milionů korun

Vedení města Hradec Králové došla trpělivost s nejrůznějšími vyjádřeními, že svým rozhodnutím "pohřbili" kino Centrál. Jak uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková, prostory, v nichž funguje kino Centrál, budou sloužit i nadále výlučně k provozování artového kina. Tak zní jednoznačné stanovisko vedení města Hradec Králové, které se distancuje od prohlášení, že zastupitelé kino „pohřbili“ prostřednictvím hlasování, kdy zamítli několik návrhů provozovatele na pokrytí ztrát vzniklých provozem kina a odkup techniky nutné k promítání. Město také zveřejnilo přehled dotací, které za posledních pět let skončily v kině Centrál. Jejich výše přesahuje 7 milionů korun.

"Kino dál bude fungovat pod jakýmkoliv provozovatelem, který by splnil případné podmínky výběrového řízení. Město se bude snažit, aby kontinuita promítání byla zachována a diváci či fanoušci kina nebyli o své kulturní zážitky ochuzeni," sdělila Vlčková.

Dotovala se technika, nájem i akce
Vlčková připojila zároveň výčet dotací, které sdružení Pro Centrál od města dostalo. Jak ze souhrnu vyplývá, město poskytovalo sdružení každoročně příspěvek 650 tisíc korun na provoz kina. Kromě toho však další více jak 3 miliony uvolnilo na modernizaci ozvučení a digitalizaci kina. Dalšími statisíci korun ale podporovalo město i konkrétní akce, které se v kině konaly. Například na představení Metropolitní opery New York uvolnilo město 100 tisíc, 60 tisíc byla dotace na Festival francouzského filmu, stejná suma šla na Projekt 100. Podobně podporovaných akcí bylo celkem deset. Kromě získalo sdružení i velmi výhodný pronájem. Za bezmála 1200 metrů čterečních platilo městu 80 tisíc Kč za rok.

Vstřícné kroky vs. neplnění závazků
Poskytnutí dotace z města na digitalizaci i ozvučení kina Centrál bylo od začátku smluvně podmíněno závazkem sdružení Pro – Centrál převést vlastnické právo k technice digitalizace a částečně i k technice ozvučení do vlastnictví města v předem dohodnutém termínu. K tomuto doposud nedošlo.
Podle Vlčkové se město i jeho organizace i tak snažily vyjít soukromému provozovateli kina vstříc i na dalších frontách. V lednu zastupitelé schválili prominutí části odvodu ve výši 400 000 Kč za porušení rozpočtové kázně dle platebního výměru, k němuž došlo při použití finančních příspěvků z rozpočtu města. Zároveň schválili platební kalendář úhrady části odvodu ve výši 96 170 Kč v pěti rovnoměrných měsíčních splátkách, čímž usnadnili vrácení této provozovatelem chybně použité dotace. Vstříc Pro – Centrálu vyšly i další organizace zřizované městem, kterým rovněž dlouhodobě provozovatel kina dluží za poskytované služby a umožnili mu splácet dlužné částky formou platebního kalendáře. Za další velmi vstřícný krok vůči soukromému provozovateli město považuje i prominutí dosud nevyměřeného penále za prodlení odvodu za porušení rozpočtové kázně, které zastupitelé schválili ovšem za podmínky převedení zařízení do vlastnictví města k 15. únoru 2012. Tento návrh však Pro – Centrál neakceptoval.

Kino jako takové neskončí
Vedení města se brání tomu, že by chtělo zlikvidovat kino Centrál. O jeho provoz má i nadále zájem. "Po zveřejnění konečných výsledků auditu se uskutečnila řada hlasování, která dopadla v neprospěch provozovatele kina, ale jen částečně v neprospěch budoucnosti kina," uvedla Vlčková. Zastupitelstvo města nehlasovalo o „zrušení kina Centrál“, nýbrž o finanční pomoci občanskému sdružení Pro – Centrál, coby současnému provozovateli tohoto kina. Nyní se město snaží najít vhodné východisko pro další provozování art kina, aby případná provozní pauza byla co nejkratší.  Jako schůdné se nyní jeví vyhlášení výběrového řízení na nového provozovatele, do kterého se bude moci přihlásit kdokoliv, kdo splní jeho podmínky. Aspirace současného sdružení na post provozovatele tímto není nijak dotčena.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.4.2012 09:09
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
diskuze k tématu
podrobnější diskuze na dané téma je vedena v samostatném vláknu v rámci diskuzního fóra:
forum.hradeckralove.cz/forum.php?id=778

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme