Zastupitelé dali od kina Centrál znovu ruce pryč

Kino Centrál v Hradci Králové asi padne. Zastupitelé města na svém úterním zasedání odmítli podpořit kino a poskytnout provozovateli kina sdružení Pro Centrál mimořádnou provozní dotaci ve výši 2,9 milionu korun. Kino se přitom potýká s existenčními problém a hrozí že zkrachuje.

Kinu šéfuje hradecký zastupitel a bývalý náměstek primátora Leoš Kučera. Podle něj zastupitelstvo fakticky poslalo kino do insolvence. "Teď se musíme sejít, jestli jsou i nějaké jiné možnosti, protože město bylo jediným zdrojem příjmů, abychom to mohli zachránit. Ale v tomto momentě je to už třetí negativní signál všem věřitelům a všem lidem v Hradci Králové, že to kino tady fungovat nemá," řekl Kučera Českému rozhlasu Hradec Králové. Sdružení Pro Centrál přitom nabídlo odkup kompletního majetku i svůj odchod z kina. „Dále se bude postupovat podle smluv, s největší pravděpodobností se sdružení ukončí pronájem, vypořádá se majetek a vypíše se výběrové řízení na nového provozovatele,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátor Martin Soukup.
Problémy kolem kina Centrál vyvstaly v druhé polovině loňského roku, kdy hloubkový audit odhalil velké nesrovnalosti v hospodaření kina. Dluhy a závazky kina se vyšplhaly téměř ke třem milionům. Vůči městu mělo kino na začátku roku dluh téměř půl milionu, který vznikl porušením rozpočtové kázně. Audit také poukázal na neoprávněné financování domény politické strany Doma v Hradci z rozpočtu kina, či neadekvátně vysoké náklady na služební cesty dvou zaměstnanců za dva roky ve výši 670 tisíc korun. Na straně druhé ovšem kino Centrál je kino po odborné stránce hodnoceno velmi kladně a řadí se mezi nejúspěšnější organizace svého druhu v celé republice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme