V Hradci je opět málo školek, špatná situace z loňska se opakuje

Hradeckým školkám se letos nepodaří uspokojit všechny žádosti. Dětí v předškolním věku je nyní ve městě mnohem víc, než volných míst mateřských škol. Kapacity nepomohla příliš navýšit ani snaha magistrátu. Školky tak musejí vybírat a přijímat přednostně děti, které jsou rok před nástupem do školy.

Situace je v krajském městě podobná jako loni, kdy školky zaplavilo na 1 400 žádostí. Celou třetinu z nich musela zařízení odmítnout. Hradecký magistrát sice navýšil kapacity některých mateřinek, celkem přibylo asi 200 míst, reálné potřebě to ale stále nestačí. Problém přitom vznikl při rušení školek, a to i v době, kdy se začaly rodit silné ročníky a bylo snadné spočítat, kdy zvýšený zájem o mateřské školy nastane.
Rodiče mají problémy. „Nevím, jak to dopadne,“ řekla Mladé frontě Dnes matka tříletého chlapce, která by chtěla po prázdninách nastoupit do zaměstnání. Řada lidí tak může přijít o domluvenou práci nebo budou muset hledat náhradní řešení v podobě hlídání u prarodičů, studentů a agentur. To je ale pro některé rodiče a především pro sociálně slabší rodiny finančně neúnosné.
Podle současného rozhodnutí radnice mají přednost děti starší 4 let, pokud oba rodiče pracují. Mladší děti přijímají školky jen tehdy, pokud má rodina více dětí nebo se jedná o neúplnou rodinu. Zamítavé stanovisko z předchozích let také zvyšuje šanci na přijetí. Rodiče se ale při hledání mateřinky nemusejí omezovat pouze na blízká zařízení a mohou dítě umístit kdekoli na území města, například v blízkosti svého zaměstnání. Školky ale nesmějí využívat děti bez trvalého bydliště v Hradci. „Když však rodiče zažádají o umístění předškoláka, přijmout ho musíme, i když má trvalé bydliště v jiné obci,“ upřesnila Mladé frontě Dnes vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže Alena Synková .
Přesto jsou školy plné až po strop. „Vloni jsme měli 760 volných míst, které se uvolnily po dětech nastupujících do prvních tříd. Přijali jsme 1 404 žádostí, z nich ale téměř čtyři sta bylo duplicitních. Odmítnout jsme museli 486 dětí,“ popsala situaci Synková. Alternativou je prodloužení mateřské dovolené nebo využití soukromých školek. V druhém případě ale rodiče musejí počítat s desítkami tisíc za roční zápisné.
Řešení Hradec vidí až v dalších letech. „Na příští rok plánujeme rozšíření Mateřské školy v Malšově Lhotě a Mateřské školy Štefcova. Kde nám to umožní hygienické předpisy, rozšíříme kapacitu na maximum,“ slíbila MF Dnes Synková. Chystá se i výstavba nových zařízení v Kuklenách a v Podzámčí. „Nutné investice, které by měly v letech 2010 až 2014 směřovat do hradeckých škol a školských zařízení, plánujeme zhruba ve výši 530 milionů korun,“ řekl Mladé frontě Dnes před časem náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.4.2010 12:38
Ira (neregistrovaný)
To se to Soukupovi mluví. Školky zrušil on právě v době, kdy se rodily silné ročníky a rodiče na to upozorňovali. On se však oháněl průzkumem a budovy školek likvidoval téměř zdarma. V současné době nás příjde výstavba školek nových pěkně draho a zaplatíme to všichni. Tento modrý soudruh by za své rozhodnutí měl nést odpovědnost. To je však nejspíš nereálné, ale je potřeba si na rozhodování politiků vzpomenout při volbách.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme