Na hradeckém letišti byla zahájena výstavba vědeckotechnického parku


Tento týden proběhlo slavnostní zahájení stavby inkubátoru pro začínající podnikatele v objektu bývalé vojenské jídelny na letišti ve Věkoších. Vznikne zde také Centrum pro transfer technologií. Za devět měsíců v rekonstruované budově začne fungovat asi třicet firem zaměřených na vědu a výzkum.
Projekt financuje město Hradec Králové, které na tuto akci sehnalo prostředky z fondů EU. Jak uvedl náměstek primátora Josef Malíř, město zaplatí 24 milionů korun. Celkové náklady na projekt jsou vyčísleny na 87 milionů korun. Provozovatelem parku se v loňském roce stala obecně prospěšná společnost Technologické centrum Hradec Králové. Ta má za úkol pomáhat začínajícím podnikatelům a podnikům s inovačním potenciálem. „Zájemci, kteří nemají za sebou žádnou podnikatelskou historii, mohou předložit svoje návrhy a rada inkubátoru rozhodne, zda je do centra umístíme,“ sdělil výkonný ředitel společnosti TCHK Martin Dittrich.
Klienti budou mít k dispozici vybavení kanceláří, výrobní a skladovací prostory a jednací místnosti. Chybět zde nebude ani recepce, podatelna či občerstvení. Samozřejmostí bude parkoviště přímo u budovy. Zajímavé je i komerční nájemné ve výši 1500 korun za metr čtvereční na rok. Pro firmy, které vstoupí do podnikatelského inkubátoru, je připraveno dotované nájemné po dobu tří let.
Jedním z partnerů projektu je Univerzita Hradec Králové. Spolupráce začala zejména s Fakultou informatiky a managementu. Ve spolupráci s CzechInvestem byla zjišťována míra podnikavosti studentů. „Výsledky ukázaly, že více než osmdesát procent chce po ukončení studia začít podnikat,“ uvedla rektorka Jaroslava Mikulecká.
Vítězem výběrového řízení na stavební část projektu se stala firma Prima spol. s.r.o. Kolaudace třípodlažního objektu s celkovou plochou 3000 metrů čtverečních se plánuje na květen 2008.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme