Cizinci z Hradce utíkají domů

Zahraniční dělníci odcházejí z Hradce Králové. Kvůli krizi a vyšší nezaměstnanosti většinou přišli o práci, při propouštění byli první na řadě. Vidina zaměstnání se tak rozplynula a cizinci mají často problém zaplatit si i cestu domů.

Řada cizinců z Hradecka odchází díky státnímu příspěvku. „Evidujeme šestatřicet žádostí cizinců z Hradecka. Všichni už jsou mimo republiku,“ řekla Hradeckému deníku Běla Hejná z ministerstva vnitra. Podle ní odcházejí především Mongolové, kteří ve městě nemají větší zázemí. Naopak vietnamská komunita se o své nezaměstnané krajany většinou postará. „Na Hradecku podali nejvíc žádostí Mongolové. Když zjistí, že ta práce není pro ně, raději přijmou peníze a odcestují. To třeba Vietnamci se snaží hledat jiné způsoby obživy. Část jich začne podnikat, další podrží krajané. V jejich komunitě mají silné vazby,“ potvrdila Deníku mluvčí cizinecké policie v Hradci Králové Ivana Ježková.
Policie v Hradci Králové a okolí eviduje téměř 2 000 cizinců s trvalým pobytem, dalších skoro 3 a půl tisíce má povolení nad 90 dní pobytu. „U trvalých pobytů patří mezi nejsilnější skupiny Ukrajinci, kterých je 653, máme tu také 325 Vietnamců, 265 Slováků, 152 Poláků. Žebříček dlouhodobých pobytů vedou opět Ukrajinci s 1927 osobami, pak je tu 405 Slováků, 214 Mongolů, 199 Vietnamců a 163 Moldavanů,“ upřesnila Hradeckému deníku Ivana Ježková.
Podle současných odhadů ministerstva vnitra bude odliv cizinců z ekonomických důvodů pokračovat. Nevyhne se ani Hradci Králové. Už nyní proto vláda schválila podporu dobrovolných odjezdů pro další 2 000 cizinců.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Doporučujeme
Nahoru