Církev prodává na Hradecku fary

Desítek venkovských far se zbavuje římskokatolická církev v Královéhradeckém kraji. Fary ve většině případů církev už nepotřebuje. Výhledově chystá i odprodej nepotřebných kostelů. Informoval o tom správce diecézního majetku Jan Doskočil.

„Naší snahou je vytvářet větší správní celky, jakási pastorační střediska. Proto jsme se rozhodli se zbavit nevyužívaných objektů, u nichž víme, že už je nikdy nebude potřebovat,“ uvedl Doskočil. V minulosti už několik far koupili soukromníci. V některých případech se majitelé do oprav pustili okamžitě, jsou však i případy, kdy se opravy tyto objekty nedočkaly ani se změnou majitele. Příkladem toho je například fara v Zámrsku u Vysokého Mýta. „Musím připustit, že někde se odchod nezdařil a majitelé se o objekty nestarají,“ přiznal Doskočil.
Královéhradecká diecéze určila k prodeji zhruba 150 venkovských far, ze současného počtu 440 farností.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.12.2005 15:39
Růžena Koubkova (neregistrovaný)
Oprava kostela v Hoříněvsi a Žiželevsi.
Prosim o sděleni,zda se počitá s opravou těchto dvou kostelů,když je naplanovaný odprodej církevnich pozemku soukromnikovi. ing.Hovorkovi.
Farnici jsou velice rozteskněni,nebot církevni pozemky byly jedinym zdrojem prijmu této farnosti,za najemné se mohla oprava provadět.
S diky Koubková

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme